KPN upgrade 728
  1. Steeds vaker ontmoeting met mensen met verward gedrag; toon begrip!

    Zorgcentrum Thebe Hagedonk in Prinsenbeek vraagt begrip voor verward gedrag van bewoners met dementie. Dit naar aanleiding van de Wet Zorg en Dwang, waardoor er geen gesloten afdelingen meer bestaan en bewoners overdag kunnen gaan en staan waar zij willen.
    (Foto: Alzheimer Nederland)

    Door Monique van de Donk, manager Thebe Hagedonk en Thebe de Hillen

    Het aantal mensen met dementie neemt de komende jaren toe, ook in Prinsenbeek. Het zal vaker voorkomen dat u mensen tegenkomt die verward gedrag vertonen. In de zorg noemen we dat onbegrepen gedrag. 

     

    Vanuit de zorg kent u vast het begrip ‘gesloten afdeling’. Zo werden bij Thebe Hagedonk de drie woongroepen genoemd met bewoners met dementie. Die gesloten afdeling bestaat niet meer. Zoals in heel Nederland geeft Thebe Hagedonk uitvoering aan de Wet Zorg en Dwang. Deze wet houdt onder meer in dat álle bewoners van Hagedonk overdag kunnen gaan en staan waar zij zélf willen.

     

    Inzicht is veranderd

    We dachten jarenlang dat mensen met dementie het meest veilig zijn als ze constant in het zicht van de zorg zijn en dat ze niet mochten weglopen. Dat inzicht is veranderd. Mensen met dementie snappen vaak niet waarom deuren op slot zitten. Dat kan leiden tot boosheid, frustratie en machteloosheid. Daarom is de Wet Zorg en Dwang in 2020 ingesteld. Die houdt ook in dat mensen, meer dan voorheen, zelf bepalen hoe laat ze opstaan, wat ze eten en drinken, welke kleren ze dragen en hoe ze hun dag invullen.

     

    Regie over eigen leven terug 

    Mensen met dementie krijgen op alle vlakken meer de regie over hun eigen leven terug en we zien dat dit hen goed doet. Een uitvloeisel van de wet is wat wij bij Thebe ‘Vrijheid in veiligheid’ noemen. De deuren gaan open voor bewoners bij wie - na een deskundige afweging - is bepaald dat dit verantwoord is. Dat gebeurt in samenspraak met de familie of de wettelijk vertegenwoordiger. Waar dat niet verantwoord is, blijft de deur dicht. Dat geldt ook voor mensen die fysiek niet in staat zijn om zelfstandig naar buiten te gaan.

     

    Op de drie woongroepen op Hagedonk wonen 25 dorpsgenoten. Daarnaast wonen in de appartementen van Hagedonk 56 bewoners die al geen beperkingen kenden om naar buiten te gaan.

     

    Wat moet u doen als u iemand met onbegrepen gedrag op straat of in een winkel tegenkomt? Dan wilt u hen graag op de juiste manier benaderen. Die mevrouw bijvoorbeeld, die tevergeefs aan de gesloten deur trekt. Of die meneer die plotseling boos en zonder te betalen de winkel uitloopt. Spreek hen op een rustige manier aan en probeer te achterhalen waar deze meneer/mevrouw woont. We vragen vooral om begrip te tonen.

     

    Het is overigens niet zeker dat deze persoon in Hagedonk woont. Door de ontwikkelingen in de zorg wonen mensen steeds langer zelfstandig thuis, dus ook mensen met onbegrepen gedrag.

     

    Alzheimer Nederland geeft deze tips:

    1 Geruststellen

    Praat op kalme toon, stel jezelf voor en stel gerust. Probeer niet te verbeteren, maar wees juist bemoedigend in het contact.

    2 Oogcontact

    Maak oogcontact om na te gaan of je wordt begrepen. Geef de persoon met dementie de tijd om te reageren. Gebruik korte zinnen en stel simpele vragen. Liefst één vraag per keer. Probeer geen vragen te stellen over dingen die kort geleden zijn gebeurd.

    3 Even meedenken

    Vraag de persoon met dementie of je mag helpen. Leef mee met ideeën en wensen en betrek hem of haar bij de oplossing. Zeg wat je gaat doen.

    4 Dankjewel

    Sluit het gesprek goed af. Dankjewel dat je iemand met dementie hebt geholpen. Zo help jij mee Nederland dementievriendelijk te maken.

     

    Mocht je hier meer over willen weten, dan is de link ‘Goed omgaan met dementie’ (klik hier) nuttig. Het is een training die is gemaakt voor mensen die tijdens het werk mogelijk in contact komt met mensen met dementie. Nog een nuttige link: klik hier.

    Donderdag 05 september 2024
    Prinsenbeekzorgcentrum Thebe Hagedonkverward gedragdementiebegrip
    (Foto: Alzheimer Nederland)
    Deel dit artikel op:
    0
    [nexturl]
    Reacties
  1. Iets gebeurd in ons dorp?
    Een aankondiging?
    Stuur uw tips, nieuws en foto's s.v.p. naar de redactie.

    Download de app voor iOS

    Download de app voor Android