Deze website gebruikt cookies. Klik hier voor meer informatie.
 1. Statushouders prominent in Beekse koers

  Bij een plaatselijke wielerronde draait het om de echte koers, waarin de elite en beloften zich in het zweet werken op jacht naar de premies en de eindzege. Maar na afloop daarvan blijkt er in Prinsenbeek toch zeker zoveel belangstelling voor het tweede onderdeel van de avond, de inmiddels traditionele Prominentenkoers.

   

  Vrijdagavond tegen half tien verzamelt het bonte gezelschap van zo’n zestig ‘personen die kleur geven aan de Prinsenbeekse samenleving’ zich bij de start aan de Haverdijk. Terwijl het intussen aardig vol loopt bij de buitenbar van Café-Bar De Stee, komen de deelnemers uitgedost met versieringen en clubkleuren de straat op, om zo te laten zien waarom ze als ‘prominent’ zijn gevraagd mee te fietsen. De omroeper stelt ze nog even voor aan het publiek.

   

  Behalve veel vertrouwde gezichten deze avond ook nieuwe Bekenaren van ver weg. Want hoewel er bedenkingen waren bij hun komst, hebben veel dorpelingen de afgelopen jaren de statushouders geholpen zich thuis te laten voelen in Prinsenbeek, en hen ook echt mee te laten doen. Omar Chahin (24) is pas een half jaar in het dorp, maar ziet het wel zitten om samen met zijn buddy Ria Bekkers (72) mee te fietsen, vertelt hij voor aanvang. Ze gaan starten op een tandem en hebben kort geoefend. ,,Ik vind het echt mooi om mee te doen’’, verklaart Omar, die op deze manier vooral mensen uit het dorp wil ontmoeten. Terwijl Ria het spannend vindt op zo’n duofiets en hoopt op één voorzichtig rondje, heeft haar maatje heel andere plannen. ,,Ik hoop te winnen’’, lacht de jonge Syriër. Voor Reslan Alkhatib (23) is dit niet zijn eerste activiteit in het dorp; de aan zijn vertrouwde cowboyhoed herkenbare Syriër woont er nu ruim een jaar en is ook lid van de plaatselijke handboogschutterij. ,,Vooral het contact met mensen vind ik belangrijk’’, verklaart hij zijn deelname aan de Prominentenkoers. Hij vormt op de tandem een sterk team met Philip Oronsaye van Jara woonbegeleiding.

   

  Veel verenigingen en evenementen uit het dorp zijn vertegenwoordigd, van EHBO, carnaval, ouderenbond en scouting tot schaatsbaan, jeugdraad en Oranjecomité. Ook drie Prinsenbeekse  gemeenteraadsleden, de dominee en de beste golfers en biljarter worden opgeroepen klaar te gaan staan. Om dan na de eerste ronde achter de Bredase sportwethouder Daan Quaars vol op de pedalen te gaan. Althans sommigen, want voor veel fietsers is de koers toch vooral een ludieke wedstrijd van rustige rondjes, met de enthousiaste aanmoediging van bekenden langs het parcours, soms een drankje tussendoor en af en toe een sprintje voor de prijzen.

   

  Voor degenen die deze warme vrijdag aan het begin van de zomervakantie toch alles op alles zetten op jacht naar eeuwige roem, waren er natuurlijk wel prijzen te verdienen. Die voor originaliteit ging naar oud-prinsen Toon van Beurden en Jimmy Visschers met hun 'dikke bandenrace'. Bij de heren werd OVP-bestuurslid Peter van de Bliek eerste, gevolgd door Martijn Meeuwissen van het St. Nicolaascomité en Jaap Rutten van de Jeugdraad Prinsenbeek. RTC-bestuurslid Suzan Machielsen mocht het hoogste podium betreden bij de dames, Jeugdraadlid Marloes Brouwers werd tweede. Maar beide dames waren het erover eens dat er sprake was van een misverstand  en ruilden na afloop hun prijzen. Ine Kleemans van Prinsenbeeknieuws.nl werd derde.

  Zaterdag 07 juli 2018
  PrinsenbeekWielerrondeProminentenkoers
  Reacties
 1. Iets gebeurd in ons dorp?
  Een aankondiging?
  Stuur uw nieuws en foto's s.v.p. naar de redactie.