groenrijk herfst 2022 728
 1. 'Starters voorlopig naar Breda'

  Het concept ligt er, maar wanneer het onderzoeksrapport van de gemeentes Breda, Etten-Leur en Moerdijk over de aanpak van de verkeersdrukte bij Prinsenbeek precies verschijnt, kon wethouder Daan Quaars (stedelijke ontwikkeling) zaterdagavond nog niet zeggen. Wel dat de starters van vandaag beter in Breda kunnen gaan kijken; het vraagt sowieso veel tijd voor er daadwerkelijk kan worden gebouwd in Prinsenbeek.
  'Starters voorlopig naar Breda'

  Quaars was één van de gasten bij de eerste editie van de live talkshow Rumoer op de Beek in De Drie Linden in Prinsenbeek, waar het ook over woningbouwproject Beeks Buiten ging. Makelaar Mona van de Wiel schetste een beeld van de huidige woningmarkt in Prinsenbeek. Waar weinig doorstroming is, de gemiddelde woning voor zo’n 450.000 euro van eigenaar wisselt en jeugdige starters zonder een goede spaarrekening of bijdrage van ouders weinig kans hebben.

   

  Hoewel de woningmarkt wat afkoelt, hebben veel jongeren dan weinig andere mogelijkheden dan thuis blijven wonen. Ook een kale huur van zo’n 1.200 euro is voor velen niet op te brengen. Kopers van woningen in het dorp komen volgens de makelaar voor iets meer dan de helft uit Prinsenbeek en voor de rest van elders. Wat Van de Wiel betreft gaat Prinsenbeek mee in groei en is bouwen een oplossing.

   

  ,,Om het probleem van woningbouw in Prinsenbeek aan te pakken, hebben we een nieuwe aansluiting op de A16 nodig’’, aldus Quaars, die benadrukte hierbij afhankelijk te zijn van andere partijen. Of dit ook in het concept-rapport dé oplossing voor de verkeersdrukte aan de noordwestzijde van Breda is, werd niet duidelijk. Hij benadrukte wel dat hij het zich in ieder geval niet kan herinneren wanneer er voor het laatst een aansluiting werd gemaakt op een snelweg in Nederland.

   

  De wethouder wees vooral naar Breda, waar volgens hem veel locaties zijn. ,,Een derde van de binnenstad ligt braak. Daar kan worden gebouwd. Bij elkaar opgeteld zo’n 13.000-14.000 woningen. Die capaciteit moet haalbaar zijn, maar het gaat om de procedures’’, aldus de wethouder.

   

  'Liggen al een jaar stil'

  Projectontwikkelaar Dinja Wils van projectplan Beeks Buiten wees op de lange planologische procedures. ,,We willen voortgang; we liggen al een jaar stil. We hebben al veel investeringen gedaan.’’ Wat haar betreft wordt er gestart met een deel van het plan. Waarbij per deelgebied wordt gebouwd volgens de gemeentelijke richtlijn van 30 procent voor het sociale segment en 40 procent middelduur, woningen tussen de 250.000 en 355.000 euro.

   

  'Verkeer kan dorp niet uit'

  Jack Eerens van burgerinitiatief Beeks Binnen sprak zijn bezorgdheid uit over de leefbaarheid bij grootschalige woningbouw zonder oplossingen voor de verkeersoverlast in Prinsenbeek. Er ontbreekt een visie, vindt hij. ,,De fout is te denken dat het daarna wel goedkomt. Maar het verkeer kan nu al het dorp niet meer uit. Dit probleem is al dertig jaar vooruitgeschoven.’’ Een nieuwe aansluiting op de A16 zou volgens hem een goede ontwikkeling zijn. ,,Je zult bovenregionaal met een oplossing moeten komen.’’

   

  Het burgerinitiatief is niet tegen woningbouw, maar gaat voor organische groei met jaarlijks 30 tot 35 woningen. Dan kan ook de infrastructuur van verenigingsleven, winkels en huisartsen vanzelf voorzichtig meegroeien. Bij een ‘explosie’ van teveel woningen in korte tijd kunnen de voorzieningen het niet bijhouden, aldus Eerens.

  Zondag 18 september 2022
  PrinsenbeektalkshowRumoer op de BeekwoningbouwwoningnoodBreda
  'Starters voorlopig naar Breda'
  0
  Reacties