Revitalisatie Liesbos
Met de ambitie om de soortenrijkdom langs de beeklopen in het bos te herstellen, ten behoeve van een gevarieerd bos met een hoge biodiversiteit.
Door verdroging en neerslag van stikstof staat de biodiversiteit onder druk, stelt Staatbosbeheer op de eigen website (klik hier). 'In plaats van waardevolle kruidensoorten die van oorsprong kenmerkend zijn voor het Liesbos, bijvoorbeeld bosanemoon, bleeksporig bosviooltje, gewone salomonszegel en dalkruid zien we meer monotonere soorten zoals varens en gras.' Een aantal maatregelen is volgens de organisatie noodzakelijk om de soortenrijkdom te vergroten.
Water vasthouden
Het is de bedoeling om water langer vast te houden en lokale kwelstromen te herstellen. Dat wil Staatsbosbeheer bereiken door het 'verondiepen' en dempen van een fors aantal watergangen in en aan de rand van het bos. 'Tegelijkertijd zorgen we ervoor dat er in natte periodes niet te veel water in het gebied staat. Dat betekent optimalisering van het stelsel duikers en stuwen. Kortom, water vasthouden wanneer het kan en afvoeren als het moet.' Naast hydrologische maatregelen gaat Staatbosbeheer ook boom- en struiksoorten aanplanten die een positief effect hebben op de bodem en biodiversiteit.
Voor het 'verondiepen' en dempen van sloten moet grond worden aangevoerd met vrachtwagens en wordt er ook met machines in het bos worden gewerkt. Indien noodzakelijk worden tijdens de werkzaamheden (wandel)paden en lanen tijdelijk afgesloten, om de veiligheid van bezoekers te garanderen.
De werkzaamheden in het bos staan gepland in de tweede helft van 2024 en duren naar verwachting vier maanden. Voor dit project worden geen bomen gekapt. Waar nodig wordt eromheen gewerkt en worden ze beschermd. Wel dient gesnoeid te worden om langs de watergangen en greppels te kunnen werken. En dient de bodem opengelegd te worden om aan duikers en stuwen te kunnen werken.
In het najaar staat er overigens nog wel bomenkap in het Liesbos gepland, volgens Staatbosbeheer. Dat gebeurt dan in het kader van regulier beheerwerk. Hierover volgt later nog informatie.
Het revitalisatieproject wordt uitgevoerd door Staatsbosbeheer. De gemeente Breda en het waterschap Brabantse Delta zijn belangrijke partners. De bosrevitalisatie wordt mogelijke gemaakt door een Europese subsidie voor plattelandsontwikkeling.