Groenrijk 728 voorjaar
 1. Staartstuk bom Weimeren in mobilisatiemuseum

  Het staartstuk van de Duitse vliegtuigbom uit de Tweede Wereldoorlog die vorig jaar werd gevonden en tot ontploffing gebracht in de polder Weimeren in Prinsenbeek, is nu te zien in Mobilisatiemuseum “Weest op uw hoede”. Het museum kreeg het van projectmanager Jeroen van Leijsen van natuurontwikkelingsproject Noordrand Midden.
  • (Foto: Pim Monné)
  • (Foto: Ad van den Bliek)

  Wanneer de bom precies is afgeworpen, durft conservator Pim Monné van het mobilisatiemuseum niet te zeggen. Hij heeft er wel een theorie over: ,,Omdat de bom lag in de richting van Zevenbergen lijkt het erop dat hij al vroeg in de oorlog is afgeworpen. Toen zaten er in Zevenbergschen Hoek Fransen. Ook Jan Braspenning (101) uit Prinsenbeek heeft daar toen nog in een boerderij moeten schuilen vanwege de bommen, heeft hij verteld.’’ Braspenning is de laatste nog in leven zijnde Bekenaar die voor de mobilisatie 1939-1940 onder de wapenen werd geroepen.

   

  De bom werd eind mei vorig jaar in de polder Weimeren gevonden, maar kon niet worden verplaatst. Het explosief werd aangetroffen tijdens het onderzoek ter voorbereiding van het natuurproject Noordrand Midden van Staatsbosbeheer, Waterschap Brabantse Delta en Provincie Noord-Brabant. De bom met een omvang van 1,5 meter bij 50 centimeter bevatte 220 kilo springstof en hij lag zo’n 40 à 50 centimeter diep in de grond.

   

  De Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EODD) heeft de vliegtuigbom 31 juli vorig jaar in de polder Weimeren tot ontploffing gebracht. Meteen na de vondst had de EODD de ontsteking al onschadelijk gemaakt. Om tijdens de ontploffing de schokgolven te dempen, werd de bom bedekt met een berg zand. Ook werd de veengrond rondom de bom afgegraven en opgevuld met zand.

  Donderdag 08 april 2021
  PrinsenbeekvliegtuigbommobilisatiemuseumTweede WereldoorlogNoordrand MiddenWeimeren
  • (Foto: Pim Monné)
  • (Foto: Ad van den Bliek)
  0
  Reacties
 1. Iets gebeurd in ons dorp?
  Een aankondiging?
  Stuur uw tips, nieuws en foto's s.v.p. naar de redactie.