Deze website gebruikt cookies. Klik hier voor meer informatie.
 1. Sportieve kampioenschappen met erelidmaatschap

  Sportieve kampioenschappen met erelidmaatschap
  (Foto: Judovereniging Kuatsu)
  Tijdens de clubkampioenschappen van judovereniging Kuatsu zondag in De Drie Linden deden de judoka’s mee aan twee competities, namelijk een team- en een individuele wedstrijd. Een bijzonder moment was de benoeming van Toine de Roy tot erelid van de Prinsenbeekse vereniging.

   

  Door Maurits Bredius

  Dit jaar werd het toernooi gehouden in juni in plaats van november. Wellicht waren enkele judoka’s en ouders hierdoor verrast, want het aantal deelnemers was iets lager dan de afgelopen jaren. Gelukkig stonden de meeste judoka’s gewoon op de mat, zoals het hoort.

   

  Hoewel de temperatuur binnen en buiten de zaal al aardig hoog was, werd er toch een korte warming-up gegeven door de trainers Leon, Toine, Erik en Paul. Om goed te presteren, moeten de spieren namelijk ook goed doorbloed zijn. Daarna namen acht teams van zeven judoka’s het op tegen elkaar: Leon’s Luipaarden, Toine’s Tijgers, Yellow Friends, Bikse Bikkels, Rollende Rakkers, Paul’s Piraten, Erik’s Eskimo’s en Black sKuats. Onder luide aanmoedigingen van teamgenoten probeerden de ze te scoren. Soms hadden de scheidsrechter het moeilijk, want de strijd ging dan gelijk op of het was niet altijd duidelijk wie de meeste inzet en controle had getoond bij de worpen. Soms was het echter makkelijk, namelijk als één van de judoka’s de wedstrijd met een flitsende worp in zijn voordeel kon beslissen.

   

  Na de teamwedstrijden was er een intermezzo, waarin onze voorzitter, Frans Boersma, het woord nam. In zijn speech gaf hij de aanwezigen geschiedenisles. Zo vertelde hij dat 1938 een bijzonder judojaar was: In dat jaar overleed de grondlegger van de judosport, sensei Jigoro Kano. Maar in hetzelfde jaar werd een andere bijzondere judoka geboren, namelijk Toine de Roy, onze hoofdtrainer die al jaren aan de vereniging is verbonden. Ondanks zijn 80 jaren staat Toine nog steeds wekelijks op de mat en begeleidt hij judoka’s naar hun zwarte band. Door zijn verdiensten voor Kuatsu werd Toine voorgedragen voor het erelidmaatschap. Na even met stomheid geslagen te zijn door deze mooie woorden (hetgeen niet vaak voorkomt bij Toine), vertelde hij over zijn liefde voor judo en had hij nog enige wijze woorden voor alle judoka’s en hun ouders.

   

  Het programma werd voortgezet door Tjeerd de Raaff, Owen Arts, Fleur Brokken en Tosca van Guldener, die het nage-no-kata demonstreerden, een stijlvorm waarin vijf series van drie worpen rechts en links worden uitgevoerd. Deze Kuatsu-judoka’s zullen ook meedoen aan de Zuid-Nederlandse kata-kampioenschappen, die volgende week zondag in De Drie Linden worden gehouden.

  Na deze demonstratie werden de techniekwedstrijden gehouden. Alle judoka’s moesten hun beste worpen laten zien, waarna een tweekoppige jury een score toekende. Duidelijk werd dat een goede wedstrijdjudoka niet altijd de beste techniek hoeft te hebben en dat judoka’s die wat minder wedstrijdervaring hebben op dit onderdeel ook hoog kunnen scoren.

   

  Nadat alle wedstrijden waren afgelopen, werd de balans opgemaakt: een super toernooi, dat weer een succes was door de inzet van alle vrijwilligers, trainers, scheidsrechters, commissieleden en sponsoren. De wedstrijdorganisatiecommissie bedankt allen hiervoor.

   

  De uitslagen

   

  Winnaar teamwedstrijden:
  Erik’s Eskimo’s, met de volgende judoka’s: Jelle Huijbregts, Willem Nooren, Kick van Baal, Timo Onstwedder, Anouk Brongers en Jelle Boersma.

   

  Winnaar techniekwedstrijden:
  Mat 1: 1e Willem Nooren, 2e Jelle Huijbregts, 3e Rens Flipsen
  Mat 2: 1e Fabian de Kuijper, 2e Noud de Raaff, 3e Bram van der Sanden
  Mat 3: 1e Bram Roovers, 2e Beau van Kempen, 3e Kick van Baal
  Mat 4: 1e Anouk Brongers, 2e Tosca van Guldener, 3e Wouter Sluis.

  Maandag 11 juni 2018
  PrinsenbeekjudoKuatsu
  Sportieve kampioenschappen met erelidmaatschap
  (Foto: Judovereniging Kuatsu)
  Reacties
 1. Iets gebeurd in ons dorp?
  Een aankondiging?
  Stuur uw nieuws en foto's s.v.p. naar de redactie.