1. Sociale bijdrage aan schonere wereld

  (Foto's: Ad van den Bliek)
  Als een kind zo blij is ze; Bep Hoogers toont haar ruim 65 jaar oude, zojuist gerepareerde pop. ,,Armen, benen, alles hing los. Nu kunnen de kleinkinderen er weer mee spelen.’’

  Hoogers is één van de eerste bezoekers van het Repair Café van de Prinsenbeekse Bezige Bijen (PBB). Onder grote belangstelling hebben mede-initiatiefnemer Piet Houtepen en Hagedonk-bewoner Dré Renne kort daarvoor de officiële openingshandeling verricht bij De Boomgaard, een mooie werkruimte in zorgcentrum Hagedonk.

   

  Ruim 1800 van dergelijke Repair Cafés zijn er wereldwijd, aldus bestuurder Carlos Staelens van de Prinsenbeekse Bezige Bijen in zijn woordje tot de aanwezigen. ,,Het is een bijdrage aan een schonere wereld’’, aldus spreker, die erop wijst dat veel kapotte spullen relatief eenvoudig zijn te repareren. Het is zeker niet de bedoeling om te gaan concurreren met de middenstand, benadrukt hij. ,,Het idee is dat we iets kunnen en dit willen delen.’’

   

  De Prinsenbeekse Bezige Bijen is een club voor senioren die actief met hun handen willen werken. Het is een stichting die moet bijdragen aan het welzijn van ouderen. Eerder gingen bij de PBB ook al een cursus tekenen en een fotoclub van start en binnenkort de dorpswerkplaats en klussendienst ‘Bijtje voor een karweitje’.

   

  Comfortabele zithoek

  En vanaf heden gaan zo’n twaalf enthousiaste dames en heren op de tweede zaterdag van de maand reparaties uitvoeren aan klein elektra, speelgoed, kleding en computers. Het is de bedoeling dat de opdrachtgevers erbij blijven, want het is in de eerste plaats een sociale aangelegenheid. Er is niet voor niets een comfortabele zithoek, een leestafel en koffie. Het gaat om het sociale aspect, het praatje en het tegengaan van eenzaamheid. Iedereen kan er terecht. Het moet dan ook vooral laagdrempelig zijn. En een geldelijke bijdrage is op vrijwillige basis.

   

  Een naadje en een gaatje

  Frie Verregghen buigt zich aan een van de tafels over een heggenschaar en verderop zitten Lian de Keizer, Ria van Gils en Bep bouwmeester achter naaimachines. ,,We doen echt alleen kleine reparaties’’, benadrukt Lian de Keizer, die duidelijk maakt er alles aan te doen om concurrentie met ondernemers te voorkomen. ,,Geen ritsen en knoopsgaten bijvoorbeeld, maar een naadje en een gaatje.’’

   

  Racebaan

  De uitgepakte, oude racebaan op een tafel achter de dames trekt meteen een drietal enthousiaste reparateurs. Binnen de kortste keren schieten de autootjes weer over de baan.

   

  Ook voor problemen met een computer kunnen mensen bij het Repair Café terecht, vertellen Rogier Moers en Jos van Jaarsveld, die klaar zitten om te helpen. ,,We doen alles wat binnen een redelijke tijd is op te lossen’’, aldus Van Jaarsveld.

   

  ,,Het functioneren van het Repair Café staat of valt met de intentie van de dorpsbewoners en uiteraard ook bij het enthousiasme van onze medewerkers’’, aldus Staelens, die nog aangeeft dat medebestuurder Maan Peters is belast met de aansturing van de groep.

   

  Heeft u vragen over dit alles? Of wilt u lid worden, dan wel op een andere manier behulpzaam zijn? bel dan met: Piet Houtepen 076-5420103, Carlos Staelens 06-36531837 of Maan Peters 06 30544590.

  Zaterdag 13 april 2019
  PrinsenbeekRepair Café
  (Foto's: Ad van den Bliek)
  Reacties
 1. Iets gebeurd in ons dorp?
  Een aankondiging?
  Stuur uw nieuws en foto's s.v.p. naar de redactie.