Groenrijk kerst
  1. Samenwerking melkveehouderij met Staatsbosbeheer

    Melkveehouder Lars van Loenhout in Prinsenbeek en Staatsbosbeheer hebben een samenwerking getekend voor natuurinclusieve landbouw met een looptijd van twaalf jaar. Met de samenwerking willen de twee de biodiversiteit vergroten op de terreinen van Staatsbosbeheer én op de grond van de familie Van Loenhout.
    Lars van Loenhout en boswachter Peter Schoonen. (Foto: Staatsbosbeheer)

    Deel van de overeenkomst is dat Wageningen University & Research het bedrijf gaat monitoren, zowel bedrijfseconomisch als op het gebied van biodiversiteit. Volgens Lars hebben landbouw en natuur samen een goede toekomst. ,,Samenwerking is belangrijk. Je moet als landbouw meebewegen met de ontwikkelingen in de maatschappij.’’

     

    Het bedrijf van de familie Van Loenhout omvat 120 melkkoeien en 75 stuks jongvee. In totaal beslaat het een areaal van 115 hectare, waarvan een kleine 50 hectare van Staatsbosbeheer. De grond van het melkveebedrijf grenst volledig aan het natuurgebied Strijpen van Staatsbosbeheer en ligt op de ‘naad van Brabant’. Dit is een smalle zone op de overgang van de hogere zandgronden naar het zeekleigebied, dat van origine rijk is aan diep grondwater en daarmee bijzondere natuur.

     

    Van Loenhout was een gangbaar melkveebedrijf waar de Planetproof melkproductie op nummer één stond. Met oudste zoon Lars in de maatschap wil de familie het bedrijf toekomstbestendig en natuur-inclusief maken. Naast extensiveren gaan ze een deel van de gronden tegen het natuurnetwerk afwaarderen naar ondernemende natuur. Verder gaan ze met kruidenrijk grasland aan de slag. Ook zijn er plannen in voorbereiding om landbouwwater uit de omgeving buiten het natuurnetwerk (NNB) om te leiden via de grond van deze boer. En ze onderzoeken met het waterschap naar mogelijkheden voor waterberging. Een klein deel van de eigen grond (1,6 hectare) heeft nu al de status NNB.

     

    Meer grond nodig

    Als een boer overstapt op natuur-inclusieve landbouw heeft hij - om rendabel te kunnen opereren - méér grond nodig. Die extra natuurgrond kan hij op verschillende manieren pachten van Staatsbosbeheer. In ruil daarvoor maakt Staatsbosbeheer met de boer afspraken over activiteiten die de natuurinclusieve agrarische bedrijfsvoering ondersteunen en tegelijkertijd de biodiversiteit op al zijn landbouwgrond vergroten. Hierdoor zijn er minder emissies, waardoor ook de biodiversiteit in de natuurgebieden van Staatsbosbeheer groeit en zo het mes aan twee kanten snijdt.

     

    Inmiddels heeft Staatsbosbeheer overeenkomsten getekend met zeven Brabantse boeren. De landelijke teller staat nu op 27. Het streven is dit jaar nog de 40 te halen en in 2025 met 80 boeren op deze manier intensief te samenwerken.

    Vrijdag 09 juni 2023
    PrinsenbeekmelkveehouderijStaatsbosbeheersamenwerkingnatuurlandbouw
    Lars van Loenhout en boswachter Peter Schoonen. (Foto: Staatsbosbeheer)
    Deel dit artikel op:
    0
    [nexturl]
    Reacties