1. ‘Samen verantwoorde-lijk voor toegankelijk dorp’

  • (Foto's: Marc van Oosterbosch)
  • Slecht wegdek zorgt voor de nodige problemen. (Foto: Annette Gommers)
  Met zo’n vijftig mensen heeft het Dorpsplatform Prinsenbeek woensdag gekeken hoe het is gesteld met de toegankelijkheid van het dorp, en dan met name naar de knelpunten voor mensen met bijvoorbeeld een rolstoel. Het kan beter, en daarvoor zullen zowel ondernemers, bewoners als gemeente allemaal inspanning moeten leveren, is de conclusie.

  De organisatie vanuit verschillende domeinen van het dorpsplatform kijkt terug op een geslaagde dag. Dat werd duidelijk tijdens de eindpresentatie ’s avonds bij Marktzicht. Het deelnemersveld was divers, met ouderen, kinderen, mindervaliden, boa’s, gemeenteambtenaren en gemeenteraads- en dorpsplatformleden. Om het zelf te ervaren, konden ook degenen die dat niet gewend zijn plaatsnemen in een scootmobiel tijdens de twee rondes door het dorp.

   

  Martijn Meeuwissen van het dorpsplatform was voor de gelegenheid met een kinderwagen op pad gegaan. Bij de evaluatie aan de hand van tijdens de dag gemaakte foto’s besprak hij verschillende knelpunten. Zoals een te hoog putdeksel, lastig voor een scootmobiel. En  de vele verkeerd geparkeerde auto’s, zoals in de Groenstraat. ,,Vaak zijn mensen zich er niet van bewust dat ze iets verkeerd doen’’, aldus Meeuwissen. ,,En soms kunnen ze niet anders, zoals in de Boonhof.’’

   

  De ervaring is dat het nog niet meevalt om met een scootmobiel of rolstoel het dorp door te gaan. ,,Ook door de begroeiing over de stoep heen. Dat is toch wel een taak van de bewoners.’’ ,,En op sommige plekken blijkt de stoep gewoon te smal. Ook bladeren op het trottoir, waardoor het glad wordt. We zouden meer rekening met elkaar moeten houden.’’

   

  Ook de gemeente kan een bijdrage leveren aan verbetering, aldus spreker. Zoals in Park Over-Bos. Daar beginnen alle paden met oneffen betegeling, een lastig te nemen hindernis. Ook de paden zelf zitten vol gaten, met veel plassen. En op het bruggetje liggen de planken scheef en is het glad. Bij verschillende straten blijkt de bestrating slecht en zijn er te hoge, onhandige drempels bij de stoepen. Op sommige plaatsen is sprake van te smalle doorgangen, iets waar ook de ondernemers volgens spreker iets aan zouden kunnen doen. Bijvoorbeeld door op de stoep voor hun zaak de spullen anders uit te stallen.

   

  De voorlopige conclusie van de werkgroep is dat het om veel, kleine punten gaat, stelde kartrekker Eric van den Brand van de werkgroep. Dat mensen zich er vaak niet bewust van zijn dat ze iets blokkeren, dat het eerder onnadenkendheid is dan onwil. En dat iedereen samen verantwoordelijk is voor een toegankelijk dorp. De werkgroep wil bewoners en ondernemers hierop op een positieve manier gaan aanspreken en met de gemeente overleggen over wat die kan oppakken. En handhaving is echt de laatste stap. Eerst komt er een verslag van de dag.

  Donderdag 13 december 2018
  Prinsenbeektoegankelijkheiddorprollatorrolstoelscootmobiel
  • (Foto's: Marc van Oosterbosch)
  • Slecht wegdek zorgt voor de nodige problemen. (Foto: Annette Gommers)
  Reacties
 1. Iets gebeurd in ons dorp?
  Een aankondiging?
  Stuur uw nieuws en foto's s.v.p. naar de redactie.