Groenrijk 728 voorjaarsbloeiers
 1. Resten Sherman tank in polder Weimeren

  In de aanloop naar natte natuurontwikkeling in de polder Weimeren bij Prinsenbeek hebben onderzoekers onlangs gezocht naar explosieven. Ze hebben onder meer granaten uit de Tweede Wereldoorlog opgegraven, evenals rupstracks van vermoedelijk een Sherman tank, meldt omgevingsmanager Jeroen van Leijsen van het project Noordrand Midden.
  • Aangetroffen rupstracks.
  • Sherman tank.
  • Brisantgranaat.
  (Illustraties: Noordrand Midden)

  Er zijn diverse granaten uit de Tweede Wereldoorlog gevonden. Waaronder geschutmunitie, vijf brisantgranaten van 75-150 mm diameter en twee brisantpantsergranaten van 75 mm diameter. Maar ook ongeveer honderd stuks klein kaliber munitie, kogels uit geweren of pistolen. De meeste munitie was al verschoten, maar een deel niet. Hierbij was de ontsteker nog aanwezig.

  Daarom is gespecialiseerd bedrijf Bodac voorzichtig te werk gegaan. De explosieven werden verwijderd en zouden door de Explosieven Opruimingsdienst (EOD) elders tot ontploffing worden gebracht.

   

  Verder zijn er nog tankresten gevonden. Dit betreft twee rupstracks, vermoedelijk van een Sherman tank.  

   

  De vondst in Weimeren is een bevestiging van Tweede Wereldoorlog-activiteiten rond de Mark, aldus Van Leijsen, die van de Gemeente Breda uitleg had gekregen over de felle gevechten rond Nieuwveer. ,,Op 29 oktober 1944 is Breda bevrijd ten zuiden van het spoor en een dag later Breda ten noorden van het spoor en Prinsenbeek. Op 30 oktober stonden de geallieerden (de Polen) aan de lijn rivier de Mark – Markkanaal – Wilhelminakanaal. De geallieerden hebben geprobeerd over te steken bij Nieuwveer, maar dat is mislukt. Ze moesten zich terugtrekken en zelfs tanks achterlaten op de noordelijke oever, hierbij is een behoorlijk aantal geallieerden gesneuveld. De auto- en de spoorbrug waren door de Duitse bezetter opgeblazen. De geallieerden hebben daarna geprobeerd door te stoten bij Terheijden, Ter Aalst en Oosterhout (ten westen van het Wilhelminakanaal). Uiteindelijk is dat gelukt bij de Succes Bridge (ten westen van Oosterhout).”

   

  Provincie Noord-Brabant, Waterschap Brabantse Delta en Staatsbosbeheer werken samen aan waterrijke natuurontwikkeling. Die omvat de natuurgebieden Weimeren, Strijpen/De Berk en Kelsdonk/Zwermlaken ten noorden van Etten-Leur en Prinsenbeek. In Weimeren verdwijnt een groot deel van de sloten en daarvoor in de plaats komen waterplassen en rietmoeras. Op dit moment zijn partijen bezig met de voorbereiding van de uitvoering voor deelgebied Weimeren. Voor een eerder bericht: klik hier.

  Maandag 15 juni 2020
  PrinsenbeekexplosievenonderzoeknatuurontwikkelingExplosieven OpruimingsdienstGemeente BredaProvincie Noord-BrabantWaterschap Brabantse Delta
  • Aangetroffen rupstracks.
  • Sherman tank.
  • Brisantgranaat.
  (Illustraties: Noordrand Midden)
  0
  [nexturl]
  Reacties