Groenrijkzomergoed 1+1
 1. ‘Prinsenbeek en Beeks Buiten passen niet bij elkaar’

  Na de online informatiesessie over Beeks Buiten donderdag wil een dorpsbewoner graag iets kwijt over het nieuwe plan. Prinsenbeek krijgt veel lasten maar nauwelijks lusten, is zijn overtuiging. Middels een ingezonden stuk wil hij zijn zorgen delen en dorpsgenoten aanzetten om er nog eens goed over na te denken.

  Door inwoner van Prinsenbeek, sinds 1974 (gegevens bij redactie bekend)

   

  Prinsenbeek krijgt veel lasten, maar nauwelijks lusten

  Gisterenavond heeft de organisatie van Beeks Buiten een tipje van de sluier opgelicht. Hierbij wil ik graag mijn zorgen delen. Inwoners van Prinsenbeek krijgen geen voorrang op woningen in het plangebied van Beeks Buiten. Dat mag wettelijk niet, aldus een woordvoerder van de gemeente Breda. De Bekenaren krijgen dus maar zeer beperkt lusten van Beeks Buiten.

   

  In het plangebied van Beeks Buiten worden circa achthonderd woningen gepland voor een mix van bewoners. Laten we aannemen dat er honderd gepensioneerden komen wonen en zevenhonderd werkende stellen/tweeverdieners, met of zonder kinderen. Als een van de tweeverdieners thuis werkt en de andere tweeverdiener elders, dan rijden er tussen 07.00 en 09.00 uur en tussen 16.00 en 18.00 uur zevenhonderd auto’s meer door Vianendreef, Molenstraat en Velsgoed dan thans het geval is. Dat kunnen deze wegen en kruispunten helemaal niet aan. Ook niet als er een paar rotondes in de Molenstraat worden gebouwd. Alleen maar meer files en lasten dus.

   

  En hoe moeten kinderen naar de diverse scholen? Kunnen zij de drukke Molenstraat wel oversteken?

   

  De ontwikkelaar noemt terloops dat idealiter een aansluiting op Zonzeel moet worden gebouwd om Beeks Buiten te ontsluiten. Maar zo’n aansluiting loopt dan dwars door het gebied van Weimeren, waar nu voor veel geld een natuurgebied wordt gecreëerd. Die aansluiting komt er dus nooit.

   

  De voorzieningen in het dorp zijn ontoereikend. Bovendien is de afstand tussen Beeks Buiten en de winkels en andere voorzieningen van Prinsenbeek groot. Die zal voornamelijk met de auto worden overbrugd. Als vanuit de achthonderd woningen twee maal per week naar het centrum van Prinsenbeek wordt gereden, dan komen hier wekelijks zestienhonderd auto’s meer dan nu het geval. En er zijn al veel te weinig parkeerplaatsen!

   

  Er zijn en worden bovendien veel woningen in het centrum gebouwd. De autobewegingen van en naar deze woningen zijn nog niet volledig zichtbaar. Er mag gerust gesteld worden dat er straks wekelijks tweeduizend auto’s meer in het centrum van Prinsenbeek komen dan nu. Heel veel extra lasten dus. Daar zit Prinsenbeek niet op te wachten!

   

  Wat de gemeente wellicht zou kunnen doen is een paar hectare reserveren voor Collectief Particulier Opdrachtgeverschap (CPO) voor uitsluitend Bekenaren. Zie Gemeenteblad Breda 2020 267493 d.d. 16-10-2020, met de titel ‘Collectief bouwen in Bredase wijken en dorpen, CPO Beleid Gemeente Breda 2020’. Dit moeten initiatieven zijn van een groep georganiseerde inwoners.

  Vrijdag 05 februari 2021
  PrinsenbeekBeeks Butienwoonwijkprojectontwikkelingvoorzieningenverkeer
  0
  Reacties
 1. Iets gebeurd in ons dorp?
  Een aankondiging?
  Stuur uw tips, nieuws en foto's s.v.p. naar de redactie.