Regiobank bedrijfshypotheek 728
 1. Prachtig gevarieerde Heemreis naar Albasserwaard

  De jaarlijkse Heemreis ging afgelopen zaterdag naar de Alblasserwaard. In totaal 85 leden van Heemkundekring Op de Beek gingen mee. Het was een prachtig gevarieerde dag, schrijft bestuurslid Wijnand Bouman van de Prinsenbeekse kring.
  • Boottocht over de Linge.
  • Aandachtig publiek tijdens demonstratie glasblazen.
  • Glasblazen.
  (Foto's: Jan Rabelink)

  Door Wijnand Bouman

  De eerste stop was in Sleeuwijk, alwaar we aan boord gingen voor een drie uur durende tocht over de meanderende Linge. We werden getrakteerd op een lekkere bak koffie met warme appeltaart met slagroom.  De zon brak door en het was dan ook heerlijk toeven op het buitendek.

   

  Omstreeks 12.00 uur hebben we aan boord genoten van een heerlijke lunch.  De groene polders, afgebakend door sloten, waren een lust voor het oog. Nederland is met recht toch nog steeds een echt waterland. 

   

  Omstreeks 13.00 uur kwam er een einde aan de boottocht en verplaatsten we ons naar Leerdam. Daar brachten we een bezoek aan een glasblazerij. Een viertal glasblazers maakten ons bekend met het glasblazen. Een verbluffend stukje vakmanschap. In het ernaast gelegen museum konden we de gemaakte creaties zien en wie interesse had kon ze kopen. 

   

  De dagtocht eindigde met een rondrit per touringcar door de Alblasserwaard. In 2019 heeft er een fusie plaatsgevonden waarbij vijftien officiële woonplaatsen werden samengevoegd tot de gemeente Vijfheerenlanden.  Leerdam en andere gemeenten, voor de fusie behorend tot de provincie Zuid-Holland, horen nu bij de provincie Utrecht. Een weetje! 

   

  Vijfheerenlanden

  Onder leiding van een gids hebben we een inkijkje gekregen in een gedeelte van de polders van Vijfheerenlanden. Over smalle weggetjes, en langs voor de meesten tot voor nu onbekende plaatsjes als Nieuwland, Zijderveld en Kedichem en de buurtschappen Middelkoop, Loosdorp en Sluis, ontdekten we de schoonheid van het gebied. Broedende ooievaars op kerken en vele weidevogels in de weilanden. Een keur aan boomgaarden, rijpende kersen, appels en peren passeerden we.

   

  Al met al een prachtig gevarieerde dag. Een ieder heeft zijn/haar hart kunnen ophalen. Omstreeks 17.30 uur reden wij tevreden Prinsenbeek weer binnen, met onze rugzakken vol met herinneringen en foto's van deze dag.

  Dinsdag 28 juni 2022
  PrinsenbeekHeemkundekring Op de BeekreisAlblasserwaard
  • Boottocht over de Linge.
  • Aandachtig publiek tijdens demonstratie glasblazen.
  • Glasblazen.
  (Foto's: Jan Rabelink)
  0
  Reacties