Groenrijk 728 kerst
 1. 'Polder Weimeren straks verboden gebied?'

  Heemkundekring Op de Beek vindt het belangrijk dat polder Weimeren toegankelijk blijft voor wandelaars en fietsers als straks plan Noordrand Midden wordt gerealiseerd. Het ziet ernaar uit dat de polder verboden gebied wordt, aldus de kring, die daarom een zienswijze heeft ingediend.
  (Foto's: Heemkundekring Op de Beek)

  Alvorens verdere stappen te ondernemen wil de heemkundekring weten hoe de Prinsenbeekse bevolking hierover denkt. Het verzoek is om onder het artikel van de heemkundekring te reageren.

   

  Door Heemkundekring Op de Beek

  Polder Weimeren straks verboden gebied?

  De Mark kent weleens hoge waterstanden. Dan dreigt Breda natte voeten te krijgen. Dus een extra bekken, waarin een teveel aan water kan stromen, acht men welkom. Weimeren kan daarvoor dienen. Het plan is om dat te combineren met een verregaande vernatuurlijking van de polder, door daar meer plaats te maken voor water, planten en dieren. Dat plan behelst echter ook dat Weimeren voor mensen verboden gebied wordt. Op het (fiets)pad langs de Mark na.

   

  Dat betekent dat we een flink stuk van ons 'buitenheem'  kwijtraken van waaruit Prinsenbekenaren konden genieten van natuur en landschap. De Hillen, Polderweg en het pad vanuit de Nieuwveerweg naar de Polderweg(-oost) raken verloren. De planning is dat over een paar maanden het vergraven begint en de afsluitingen beginnen.

   

  Medegebruik

  De Heemkundekring heeft grote twijfels of dat nu zó radicaal moet. Het zou fijn zijn als we van Weimeren kunnen blijven genieten zoals het nu is. Daarom heeft de heemkundekring een zienswijze op het plan ingediend; niet tégen de natuurontwikkeling, maar om medegebruik te verkrijgen.

   

  Betrokkenheid bij de natuur wordt vooral bevorderd door er onderdeel van te mogen zijn. Als het plan ongewijzigd doorgaat, is het een gemiste kans voor draagvlak. En om de meest betrokkenen, namelijk de bevolking van Prinsenbeek, in een stuk van hun 'buitenheem' te laten genieten.

   

  Heidreefke

  De Heemkundekring heeft dit recent ervaren met de openstelling van het Heidreefke in natuurgebied De Hooiberg. Die toegankelijkheid wordt door Prinsenbeek als zeer positief beleefd.

   

  Voor het laatste bericht over Noordrand Midden op Prinsenbeeknieuws.nl: klik hier.

  Dinsdag 14 april 2020
  PrinsenbeekWeimerenNoordrand MiddenWaterschap Brabantse DeltaProvincie Noord-BrabantHeemkundekring Op de Beeknatuurrecreatie
  (Foto's: Heemkundekring Op de Beek)
  Deel dit artikel op:
  0
  [nexturl]
  Reacties