Groenrijk 728 sept
 1. Plannen voor sloop 150 jaar oude molenromp

  Eigenaar Thes Nederland wil de bijna 150 jaar oude romp van de molen boven de winkel van Albert Heijn aan de Beeksestraat in Prinsenbeek slopen. Dit tot grote verrassing van onder meer heemkundekring en dorpsraad.
  Plannen voor sloop 150 jaar oude molenromp
  Eigenaar Thes Nederland wil de bijna 150 jaar oude romp van de molen boven de winkel van Albert Heijn aan de Beeksestraat in Prinsenbeek slopen. Dit tot grote verrassing van onder meer heemkundekring en dorpsraad.


   
  Wanneer de sloop van het nog overgebleven deel van molen ‘de Negen Gebroeders’ gaat plaatsvinden, is nog niet bekend. Wel staat vast dat de eigenaar hiertoe bevoegd is.
   
  Thes Nederland wil het bouwwerk slopen in verband met de staat van onderhoud, zo meldt Jan Hermans namens het bedrijf. De molenromp rust op vier palen midden in de winkel. Na een opknapbeurt door een gespecialiseerd bedrijf zes jaar geleden zijn er nu weer scheuren in het voegwerk vastgesteld.’’ Zonder ingrijpend onderhoud komt op termijn de veiligheid in het geding, is de verwachting. ,,Daarbij heeft de molenromp geen functie meer’’, aldus Hermans, die nu eerst in overleg wil met huurder Albert Heijn Vastgoed.

   
  De gemeente heeft de dorpsraad maandag van het voornemen op de hoogte gebracht. Op 8 mei heeft Thes Nederland een sloopmelding gedaan. Omdat sloopmeldingen niet meer worden gepubliceerd, is de eigenaar van het pand door de wethouder verzocht contact op te nemen met de dorpsraad. Hieraan is door de eigenaar geen gehoor gegeven.

  Heemkundekring ‘Op de Beek’ is zonder meer tegen de plannen en neemt het de gemeente kwalijk dat de dorpsgemeenschap niet eerder is geïnformeerd. ,,Het is de laatste molen van de Beek’’, aldus voorzitter Ad van Melis van de kring, die zich er sterk voor wil maken dat de sloop niet doorgaat. Hoewel hij zich realiseert dat dit lastig is, is het volgens hem nog geen gereden race. De dorpsraad noemt de molenromp een ‘gezichtsbepalend plek in Prinsenbeek’ en zal waar nodig de heemkundekring ondersteunen in een procedure richting gemeente.
   

  (Illustraties: Heemkundekring Op de Beek)    
   
  Filiaalmanager Dirk Lamberts van Albert Heijn Prinsenbeek is ook verrast. Wat hem betreft verandert er niets en komt de molen op de monumentenlijst. Sloop betekent immers ook een tijdelijke sluiting van de AH-vestiging, zo is zijn inschatting. Daarbij is de molen een blikvanger voor de Prinsenbeekse supermarkt, aldus Lamberts.
   
  Volgens de gemeente is het geen monument en is de eigenaar bevoegd om te starten met de sloop. Sinds 1 april van dit jaar is hiervoor geen sloopvergunning meer nodig. Tegen de sloopmelding kan geen bezwaar worden ingediend. Derden die het niet eens zijn met de sloop zullen de gemeente moeten verzoeken handhavend op te treden.
   

   
  Molen ‘de Negen Gebroeders’ aan de Beeksestraat stamt uit 1863 en is vernoemd naar de negen zonen van molenaar Gerrit Dikmans. Toen een motor de aandrijving van de molen overnam werden in 1938 de wieken verkocht. In 1975 werd de molen buiten bedrijf gesteld. In 1987 werden molenromp, woonhuis en loodsen verkocht aan een ontwikkelaar. Niet veel later werd het woonhuis gesloopt, maar – onder enige druk van het sentiment – bleef de romp bewaard en werd hieromheen een supermarkt gebouwd.
  Woensdag 04 juli 2012
  Prinsenbeekmolen
  Plannen voor sloop 150 jaar oude molenromp
  0
  Reacties