Groenrijk zomergoed
 1. Pepijn van Rijen - webdesigner/ programmeur

  In de rubriek over oude en nieuwe ambachten in Prinsenbeek vandaag een interview met webdesigner/programmeur Pepijn van Rijen. Hij vertelt onder meer over de laptop als zijn belangrijkste gereedschap en de toegenomen vraag naar webwinkels en websites in de coronatijd.
  Pepijn van Rijen - webdesigner/ programmeur
  (Foto: Carmen Walman, Studio Colorique)

  Door Carmen Walman

  Bekenaar Pepijn van Rijen heeft er nooit echt over nagedacht wat hij later wilde worden. Hij volgde ‘gewoon’ zijn interesses. Al heel vroeg had hij belangstelling voor satellietschotels, waarmee je internationale televisieprogramma’s kon ontvangen en bekijken. Dus iets met techniek lag voor de hand en hij ging dan ook energietechniek studeren.

   

  Met de komst van internet werd zijn interesse vervolgens aangewakkerd om zich te verdiepen in het ontwikkelen van computerprogramma’s en in het bouwen van websites. Daar sloot de opleiding HBO Telematica bij Avans in Breda weer heel goed bij aan. En van het één kwam het ander. Al tijdens de middelbare school en zijn ‘schotelperiode’ bouwde hij een klantenkring op. De logische vervolgstap was om in 2002 zijn bedrijf ‘Sat(elliet)design’ te starten.

   

  Pepijn oefent als webdesigner en programmeur een relatief ‘nieuw’ ambacht uit. Dit bestaat uit het creëren van gebruiksvriendelijke websites, waarbij informatie overbrengen het voornaamste doel is. En het maken van mobiele apps en webapplicaties, waarbij interactie het doel is. Ervoor zorgen dat websites en applicaties goed te vinden zijn in zoekmachines en het koppelen aan social media zijn aspecten die ook de nodige aandacht vragen.

   

  Alleen een laptop

  De Prinsenbeekse webdesigner maakt daarbij voor iedere klant gebruik van een op maat gemaakt Content Management System (CMS), waardoor hij de wensen van de klant kan optimaliseren. Het gereedschap dat hij nodig heeft om dit ambacht uit te kunnen oefenen bestaat uit enkel en alleen een laptop. Geen werkkamer vol met computers en computerschermen, maar slechts één enkele laptop en een externe hosting (digitale opslagruimte). En vanzelfsprekend zijn opgedane kennis en ervaring. Daarnaast zijn creativiteit, probleemoplossend kunnen denken, je goed in kunnen leven in de wensen van de klant en in de schoenen van de gebruiker kunnen staan onmisbare tools. 

   

  De website Prinsenbeeknieuws.nl is één van de voorbeelden van het werk van Pepijn. Hiervoor heeft hij in 2014 samen met zijn toenmalige compagnon een CMS ontwikkeld en dat voldoet met enkele aanpassingen tot op de dag van vandaag aan de wensen van klant en gebruikers.

   

  De ervaring leert dat een website gemiddeld drie tot vijf jaar meegaat voordat ontwikkelingen weer aanpassingen vragen. Zo zoekt het merendeel van de mensen tegenwoordig op mobiel of smartphone naar een website. En dat vraagt weer (lees)aanpassingen van de website.

   

  Baronie TV

  Om een indruk te geven: het kost gemiddeld circa vier weken om een website op maat te bouwen. Dit kost circa tweeduizend euro. Ook Golfvereniging Albatross, Mario Boere Tweewielers en Autoservice Frans Huijbregts maken gebruik van de diensten van Pepijn. Daarnaast zet hij zich al vele jaren in voor Baronie TV en draagt hij op deze manier een vrijwillig steentje bij aan de Prinsenbeekse/Bredase samenleving.

   

  Schermloze ervaringen

  Terugkijkend zijn de komst van het internet, de mobiele telefoon en inmiddels ook de slimme telefoon (smartwatch) revolutionaire ontwikkelingen. Vooruitkijkend zijn volgens Pepijn schermloze ervaringen ontwikkelingen van de toekomst. Virtual reality en de ‘spraakassistent’ van Google/Apple/Amazon zijn daar mooie voorbeelden van. Het hardop stellen van de vraag (aan de computer) om te weten te komen of morgen de zon weer schijnt in Prinsenbeek is ongetwijfeld één van de noviteiten die zich verder zal ontwikkelen.

   

  Ook de wetgever vraagt het één en ander van de webdesigner/programmeur. De recentelijke privacywetgeving, de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) en de vele (informatie)veiligheidsaspecten vragen om alertheid en de nodige aanpassingen.

  Pepijn oefent een boeiend en afwisselend ambacht uit dat nooit stil staat. Het continue volgen van de ontwikkelingen en daardoor jezelf blijven ontwikkelen is een uitdaging die hij graag aangaat.

   

  Familiebedrijf

  De ondernemer signaleert dat dit coronatijdperk ook voor de nodige veranderingen zorgt. De vraag naar webwinkels en websites neemt aanzienlijk toe. Ondernemers denken na over de toekomst en vinden de tijd rijp om dingen anders te gaan doen, aan te passen of op te starten. De toenemende vraag heeft hem ook aan het denken gezet. Daarom neemt per 1 april echtgenote Daniëlle enkele werkzaamheden van hem over. Zij gaat de projectleiding voor haar rekening nemen, zich bezighouden met het schrijven van teksten en websites maken en onderhouden met de programmeertaal Wordpress. Daarmee is Prinsenbeek een ‘familiebedrijf’ rijker.  www.satdesign.nl

  Donderdag 18 februari 2021
  PrinsenbeekwebdesignwebbouwerprogrammeurSatDesignambacht
  Pepijn van Rijen - webdesigner/ programmeur
  (Foto: Carmen Walman, Studio Colorique)
  Deel dit artikel op:
  0
  [nexturl]
  Reacties