KPN upgrade 728
  1. Ouderen ’s avonds laat benaderd door nepagenten

    Zeker vijf Prinsenbeekse ouderen zijn dinsdagavond laat gebeld door nepagenten, oplichters die het hadden voorzien op hun geld en sieraden. Dit meldt de politie. Geen van hen geloofde hun smoesjes en allemaal hebben ze contact gezocht met de echte politie.

    De benaderde Bekenaren variëren in leeftijd van rond de vijfenzestig tot over de tachtig jaar en wonen in Plantsoen, Begijnenakker, Julianalaan, Dennenweg en Prinsenboschlaan. Ze kregen allemaal tussen 22.30 en 23.30 uur een telefoontje met de smoes dat de politie ze zou willen beschermen en dat ze daarom spullen zouden moeten meegeven. 

     

    De eerste vraag is dan of ze de bewoner met de betreffende naam op het specifieke adres zijn, aldus de dochter van een van de benaderde ouderen. Vervolgens willen ze weten of je waardevolle spullen in huis hebt. De beller vertelde haar moeder een vaag verhaal over twee mannen met verkeerde bedoelingen, die de oudere dame in het vizier hadden omdat ze over haar gegevens beschikten. ,,Mijn moeder kapte het vrij snel af, waarop de beller vroeg of ze niet bang was dat ze iets met die gegevens zouden doen. Haar antwoord was nee. Dan kon de beller niets meer voor haar betekenen, zei hij.’’

     

    Deze vrouw nam meteen contact op met haar dochter, die vervolgens de echte politie belde. Een agent is vervolgens naar de woning gekomen om haar verhaal op te tekenen.

     

    Bij de politie staan ze niet te kijken van deze oplichtingspogingen, zegt de politiewoordvoerster. Het komt momenteel veel voor. Het advies is om nooit pinpas of waardevolle spullen aan onbekenden mee te geven. En de deur niet open te doen. De politie komt nooit aan de deur om sieraden of waardevolle spullen op te halen. Agenten komen hoogstens aan de deur voor nazorg of bij een buurtonderzoek, maar zij begrijpen het als mensen niet open doen en komen dan later terug, aldus de politiewoordvoerster.

     

    Waarschuwing

    Politie Zeeland-West-Brabant meldde eerder via Burgernet: ‘Wordt u gebeld door iemand die zegt van de politie of bijvoorbeeld de bank te zijn, hang dan direct op. Ook als de beller allerlei details zoals uw adres, rekeningnummer et cetera van u weet.  Bel daarna zelf uw bank of de politie om te controleren of u gebeld bent door een echte politie- of bankmedewerker.

     

    Doe de deur niet zomaar open voor onbekenden die zeggen van de politie of de bank te zijn. En geef zeker niet uw pinpas, geld, sieraden of andere waardevolle spullen mee aan iemand die u niet kent. 

     

    Heeft u ouders die op leeftijd zijn, bent u mantelzorger van een ouder iemand of heb je een opa of oma waar je gek op bent, waarschuw ze dan voor de smerige praktijken van oplichters.

     

    Nepagenten en nepbankmedewerkers slaan op dit moment steeds vaker toe. Vrijwel dagelijks doen oplichters zich voor als iemand van de politie, van een bank of bijvoorbeeld een fraude-afdeling. Ze hebben echter maar één doel: mensen beroven van hun geld, sieraden of andere waardevolle spullen!

     

    Politie, gemeenten, banken en andere instanties doen er alles aan om deze vorm van criminaliteit aan te pakken. Maar we kunnen het niet alleen. Het is belangrijk dat oudere mensen weten wat ze moeten doen als ze benaderd worden door bijvoorbeeld een nepagent:

    • Wordt u gebeld door iemand die zegt van de politie te zijn, hang dan direct op.
    • Noteer als dat lukt de naam van degene die u gebeld heeft en het telefoonnummer dat gebruikt werd.
    • Bel de politie via 0900-8844 en controleer of u echt gebeld bent door een politiemedewerker.
    • Doe de deur niet zomaar open voor iemand die zegt van de politie te zijn. Vraag om het politiepersoneelsnummer van degene die voor de deur staat en bel ook in dit geval de politie om te controleren of u met een echte politieagent te maken heeft. Als iemand al voor uw deur staat, mag u daarvoor ook 112 bellen. Een echte politieagent vindt het helemaal niet erg om te wachten terwijl u controleert of alles in orde is.
    • Een echte politieagent kan zich altijd legitimeren met een politielegitimatiebewijs. Dat is een kaart met daarop de naam, het personeelsnummer en een pasfoto. Een politiemedewerker in ‘burgerkleding’ moet altijd uit eigen beweging het politielegitimatiebewijs laten zien.
    Woensdag 10 juli 2024
    Prinsenbeeknepagentenpolitieoplichting
    Deel dit artikel op:
    0
    [nexturl]
    Reacties