1. Ook oostkant dorp weer AED-proof

  Met de installatie van een nieuw AED-apparaat op de voorgevel van Plantsoen 108 in Prinsenbeek woensdagavond is ook dit deel van het dorp weer een zogenaamde zes-minutenzone. Voorzitter Cees Broos van E.H.B.O.-vereniging Prinsenbeek overhandigde het apparaat aan bewoner Maikel Huijbregts, onder toeziend oog van Daniëlle van Hooijdonk van Rabobank Breda.

  Het door E.H.B.O.-vereniging Prinsenbeek beschikbaar gestelde apparaat en de door Rabobank Breda gesponsorde kast vullen het gat van enkele verdwenen apparaten in die buurt. Na het vertrek van het Michaël College uit de Vijverstraat en het oude Hagedonk uit de Middenweg waren ook de AED-apparaten die daar hingen immers weg. Bij onverwachte hartproblemen zouden de burgerhulpverleners er langer over doen om met een AED-apparaat ter plaatse te zijn, waardoor de overlevingskans van het slachtoffer beduidend kleiner zou zijn. Dit meldt de EHBO-vereniging in een brief die vrijdag in die buurt zal worden verspreid.

   

  Het nieuwe apparaat hangt op de voorgevel van de woning van Bianca en Maikel Huijbregts aan Plantsoen 108. Het is beschikbaar gesteld door E.H.B.O.-vereniging Prinsenbeek. De Rabobank nam in het kader van het project ‘Prijs je Wijk’ de kosten voor de aanschaf van de AED-kast voor rekening neemt. En Breda AED-proof zorgt voor het onderhoud van kast en apparaat.

   

  Burgerhulpverleners

  In de brief aan de buurtbewoners roept de EHBO-vereniging mensen ook op om zich te laten opleiden tot burgerhulpverlener. Buurtbewoners die interesse hebben kunnen een cursus BLS/AED te volgen. Deze omvat twee avonden van twee uur en wordt gegeven in de aula van basisschool De Griffioen. Bij aanmelding vóór 1 juni kost dat €20 in plaats van €25. Aanmelden kan via secretariaat@ehboprinsenbeek.nl.

   

  Een AED (Automatische Externe Defibrillator) is een draagbaar apparaat dat met een elektrische schok het hartritme weer kan herstellen bij een hartstilstand. Er hangen op dit moment ongeveer dertig AED’s in de openbare ruimte in en rond Prinsenbeek. Dat betekent dat in het grootste deel van Prinsenbeek binnen zes minuten een getrainde bediener met een AED ter plekke kan zijn, ook omdat er al veel geoefende deelnemers zijn. Jaarlijks wordt er in Prinsenbeek ongeveer tien keer gebruik gemaakt van een AED-apparaat.

   

  Prijs je Wijk

  'Prijs je Wijk' is een initiatief van Rabobank Breda en ondersteunt maatschappelijke projecten/ideeën in de buurt. Voor meer informatie hierover: klik hier.

  Donderdag 23 mei 2019
  PrinsenbeekAED-apparaatRabobank BredaEHBO-vereniging PrinsenbeekBreda AED-proof
  Reacties
 1. Iets gebeurd in ons dorp?
  Een aankondiging?
  Stuur uw nieuws en foto's s.v.p. naar de redactie.