Groenrijk 728 sept
 1. Ook Expeditie Mantelzorg in Prinsenbeek

  Wie meer wil weten over het leven van mantelzorgers kan nog tot eind september routes van Expeditie Mantelzorg wandelen. De route van Peter en Anna loopt door Prinsenbeek. Dit meldt het Steunpunt informele zorg Breda (StiB), het kenniscentrum voor mantelzorg in Breda.
  • (Foto: Paul Ranft Fotografie)
  • (Foto: Nynke de Jong)

  Ga mee op ontdekkingstocht en kom alles te weten over het leven van mantelzorgers Carla (route Breda), Joep en Cathelijne (route Bavel) en Peter en Anna (route Prinsenbeek). De routes zijn op eigen gelegenheid te wandelen tot eind september. Wil je liever samen met andere mantelzorgers, vrijwilligers en geïnteresseerden wandelen? Dat kan in Prinsenbeek op 8 september (woensdagochtend) en17 september (vrijdagmiddag). Meer informatie is te vinden op www.stib-breda.nl/expeditie. Voor Prinsenbeek: klik hier.

   

  Carla zorgt voor haar moeder die steeds vergeetachtiger wordt. De man van Anna kreeg op vrij jonge leeftijd Parkinson. Joep en Cathelijne kwamen er al vrij snel achter dat hun zoon zich anders ontwikkelde dan leeftijdsgenootjes. Een foto-expositie langs de route laat hun dagelijks leven zien. Via QR-codes bekijk je interactieve video’s met vragen en dilemma’s: wat betekent het zorgen voor hun relatie, hun vrije tijd, hun toekomstbeeld? Zo ontdek je stap voor stap hoe het is om mantelzorger te zijn voor een naaste die ziek is of een beperking heeft.

   

  Aandacht

  Breda telt ruim 47.000 mantelzorgers: mensen die langdurig zorgen voor een naaste. Ruim 5.000 mantelzorgers voelen zich zwaar belast. Onderzoek laat zien dat mantelzorgers zich zwaarder belast voelen dan voor de coronacrisis. StiB wil met Expeditie Mantelzorg aandacht vragen voor mantelzorgers, zorgen voor (h)erkenning en wijzen op informatie, advies en ondersteuning die voor hen beschikbaar is.

   

  Cadeaukaart voor mantelzorgers

  Mantelzorgers doen fantastisch werk. Als blijk van waardering ontvangen zij van de gemeente de mantelzorgwaardering: een Breda Cadeaukaart van 75 euro. Deze is te verzilveren bij ruim 125 restaurants, winkels en activiteiten in Breda.

   

  Je kunt de mantelzorgwaardering aanvragen als de persoon waarvoor je zorgt in de gemeente Breda woont en minimaal drie maanden en acht uur per week voor hem/haar zorgt. Ook jonge mantelzorgers (4 t/m 24 jaar) kunnen een waardering aanvragen. Je bent jonge mantelzorger als je opgroeit in een gezin waarin iemand langdurig ziek, verslaafd, lichamelijk of verstandelijk beperkt is. Meer informatie vind je op www.bredawaardeert.nl. In de maand september kunnen mantelzorgers de waardering ook telefonisch aanvragen, via 076 750 32 00 (op werkdagen, tussen 9.00 en 12.30 uur).

  Zondag 29 augustus 2021
  PrinsenbeekmantelzorgBreda
  • (Foto: Paul Ranft Fotografie)
  • (Foto: Nynke de Jong)
  0
  Reacties