1. Voortaan ontvangst Sint met grijze pieten

  Bij de officiële ontvangst van Sinterklaas in Prinsenbeek zullen voortaan grijze pieten de goedheiligman vergezellen. Dat valt op te maken uit de verklaring van de Bredase sinterklaascomités, waaronder het Sinterklaas Comité Prinsenbeek.
  Voortaan ontvangst Sint met grijze pieten
  (Illustratie: Facebook, Sinterklaas Comité Prinsenbeek)

  Zij hopen hiermee het sinterklaasfeest een toekomstbestendige wending te geven, zo is te lezen op de Facebookpagina van het Prinsenbeekse comité.

   

  De Bredase sinterklaascomités hebben besloten tot verandering omdat de traditionele Zwarte Piet als kwetsend kan worden ervaren en ze vinden dat het sinterklaasfeest niet bedoeld is om mensen te kwetsen. En dit is in hun ogen een aanpassing van het uiterlijk van piet die werkbaar is. 'In deze aanpassing wordt afstand gedaan van diverse traditionele kenmerken in het uiterlijk van piet, maar wordt ook rekening gehouden met de uitvoering van het feest door honderden lokale vrijwilligers en de bezoekers van de intochten. De nieuwe Piet is niet langer ‘zwart als roet’, maar ‘grijs als as’. Piet blijft immers wel door de schoorsteen de kinderen van cadeautjes voorzien.’ Ook de haardracht en aankleding van de pieten zal meer gaan variëren, beloven de comités.

   

  Het Sinterklaas Comité Prinsenbeek beraadt zich nog op de manier waarop de ontvangst van de Sint in Prinsenbeek doorgang zou kunnen vinden in tijden van corona.

   

  Roetveegpieten

  In het Bredase overleg tussen voor- en tegenstanders van Zwarte Piet, met hierin ook de scholen en sinterklaascomités, zijn partijen er uiteindelijk niet in geslaagd om tot een door iedereen gesteunde oplossing te komen. De kleur van Zwarte Piet bleek spelbreker. Daarop besloten de scholen vorige week dat zij voortaan alleen nog roetveegpieten inzetten bij het sinterklaasfeest.

  Maandag 21 september 2020
  PrinsenbeekSinterklaasZwarte PietBreda
  Voortaan ontvangst Sint met grijze pieten
  (Illustratie: Facebook, Sinterklaas Comité Prinsenbeek)
  Reacties
 1. Iets gebeurd in ons dorp?
  Een aankondiging?
  Stuur uw tips, nieuws en foto's s.v.p. naar de redactie.