Groenrijk 728 voorjaarsbloeiers
  1. Niels Mol – podoloog

    In de rubriek over oude en nieuwe ambachten in Prinsenbeek vandaag een interview met podoloog Niels Mol. Hij vertelt hierin over de lange geschiedenis van de familie Mol met voeten en schoeisel en het ambacht van registerpodoloog, dat ondanks de nieuwste ontwikkelingen met onder meer digitaal scannen het nodige handwerk en kennis en ervaring vereist.
    (Foto's: Carmen Walman, Studio Colorique)

    Door Carmen Walman

    Niels Mol is aan de Kapelstraat in Prinsenbeek opgegroeid tussen de schoenen en de ambachten. Overgrootvader en opa Mol waren in een ver verleden klompenmakers. Vervolgens kwam vader Ad destijds in het bedrijf en ging schoenen verkopen en repareren. Weer later werd vader Ad orthopedisch schoenmaker en registerpodoloog, en moeder José werd kinderpodoloog.

     

    Omdat het hem met de paplepel werd ingegoten, ging Niels ook iets op het gebied van voeten en schoenen doen. Hij ging HBO semi-orthopedie en podologie studeren in Den Bosch en Utrecht. En hij werd naast schoenhersteller, klein orthopedisch schoenmaker en registerpodoloog A en B.

     

    Zelfs echtgenote Kim is zich na een carrière in het onderwijs gaan richten op steunkousen en levert op die manier een bijdrage. Een familie dus die nagenoeg alles weet over voeten en schoenen en daar ook trots op is. De ingelijste foto aan de muur van de behandelkamer van opa Mol met een stapel zelfgemaakte klompen maakt dat op een ingetogen manier duidelijk.

     

    Stempelkussen

    Zoals bij diverse ambachten is Niels ook ooit begonnen met ambachtelijk handwerk. Het aanmeten en aanpassen van steunzolen ging tot 2018 nog volledig met de hand. Niels maakte gebruik van een stempelkussen om een afdruk van de voeten te maken. Inmiddels is het stempelkussen vervangen door een digitale scanner.

     

    De gescande voetafdruk wordt rechtstreeks op het beeldscherm zichtbaar en aan de hand van de diverse lijnen en kleuren kan Niels de hoogtes en vormen van de ondersteuningen met uiterste precisie bepalen. Het is millimeterwerk. Een millimeter onder de hak kan namelijk een centimeter verschil in de schouder betekenen. Ook de materiaalsamenstelling en mate van vering op de juiste plek is van groot belang. Dat blijft wat hem betreft toch echt handwerk en een kwestie van kennis en ervaring.

     

    Voetballer

    Samen met de klant bepaalt Niels vervolgens de keuze van het materiaal. Want een voetballer heeft nu eenmaal behoefte aan een steunzool van ander materiaal dan een hockeyer of iemand met een hamerteen. Het is dus niet zo dat zolen klakkeloos worden aangemeten. Hier komt veel bij kijken. Niet alleen door gebruik te maken van de juiste materialen en meettechnieken. Maar ook door te kijken naar de stand van de voeten, van het hele lichaam en te onderzoeken waar de klachten vandaan komen. Het probleem en de achterliggende oorzaken trachten te achterhalen.

     

    Sinds enkele jaren verschaft het echografie-apparaat waardevolle aanvullende informatie over voeten en enkels. Soms is een kleine aanpassing aan de schoenen voldoende. In andere gevallen lost een op maat gemaakte steunzool de klachten op. Een andere keer is extra hulp nodig of een andere expertise op z'n plaats en verwijst Niels de cliënt door. Het welzijn van de cliënt staat altijd voorop.

     

    Het ambacht van registerpodoloog is voortdurend in ontwikkeling. Niels volgt dan ook de nodige bijscholingen en woont seminars bij om zijn kennis up-to-date te houden. En van overheidswege worden er steeds nieuwe eisen gesteld om te kunnen blijven voldoen aan de voorwaarden van het vakregister en de zorgverzekeraars.

     

    Het aantal cliënten dat de weg naar Niels weet te vinden of wordt doorverwezen is toegenomen. Zelfs zodanig dat hij hier tegenwoordig fulltime mee bezig is en vader Ad de schoenreparaties voor zijn rekening neemt.

     

    Kunstgras en coronahond

    Het is echt niet zo dat alleen oudere mensen baat hebben bij steunzolen. Ook kinderen met zogenaamde ‘groeiklachten’ en jonge sporters vinden de weg naar Niels, omdat ze bijvoorbeeld voetklachten krijgen door het voetballen op kunstgras. Je bent immers veel minder wendbaar op kunstgras en dat kan voor fikse klachten zorgen. Daarnaast zijn er seizoen gerelateerde klachten. Blessures die ontstaan omdat de vakantiekilo's er weer afgerend moeten worden. En ook de door de ‘coronahond’ opgelopen peesscheuren of aanverwante klachten kunnen aanleiding zijn voor een bezoek aan de podoloog.

     

    Ter indicatie: de kosten voor het advies, aanmeten, nacontrole en waar nodig aanpassen van steunzolen bedragen voor volwassenen 224 euro en voor kinderen (tot 15 jaar) 214 euro.

     

    Niels heeft het ambacht, als (achter)kleinkind van klompenmakers en als kind van een schoenmaker, registerpodoloog en kinderpodoloog goed in de vingers. Hij vindt het belangrijk dat hij zijn cliënten de beste oplossing kan bieden en dat zij tevreden zijn. Je mag dan ook zo vaak terugkomen voor een controle als nodig is, benadrukt hij.

    Maandag 15 maart 2021
    Prinsenbeekpodoloogregisterpodoloogambacht
    (Foto's: Carmen Walman, Studio Colorique)
    0
    [nexturl]
    Reacties