1. Natuurwandeling met turfgeschiedenis

  Natuurgidsen van IVN Mark & Donge wandelen op zondag 22 september door het oude veengebied tussen Prinsenbeek en Zevenbergen. In dit laaggelegen gebied liggen moerassen en elzenbroekbosjes, elk met hun eigen vegetatie. Thema van de wandeling is: ‘Een stukje turfgeschiedenis’.
  Natuurwandeling met turfgeschiedenis
  (Foto: IVN Mark & Donge)

  Door IVN Mark & Donge

  Hier en daar zijn nog restanten van de vroegere zeer soortenrijke plantengroei zichtbaar.

   

  Petgaten

  Enkele natuurreservaten behoren toe aan Staatsbosbeheer. Er liggen in dit gebied oude en jonge veenputten, ook wel petgaten genoemd. Enkele nieuwe veenputten zijn gegraven om het verlandingsproces weer op gang te brengen. Het is de bedoeling dat in deze putten de ontwikkeling van open water via trilveen naar vast land zichtbaar gaat worden. Men probeert de oude natuurwaarden terug te brengen door het gebied natter te maken.

   

  Laarzenpad

  De IVN-wandelroute is voor een groot deel een laarzenpad. Als er veel regen is gevallen, kunnen de paden nat en modderig zijn. De groep vertrekt om 14.00 uur bij restaurant In den Molen, Zevenbergseweg 21, 4871 NJ Etten-Leur. De wandeling duurt ongeveer twee uur en is vrij toegankelijk. Een plattegrondje met het vertrekpunt én meer informatie kunt u vinden op  www.ivn.nl/afdeling/mark-donge/activiteiten.

  Donderdag 19 september 2019
  PrinsenbeekIVN Mark & DongenatuurwandelingturfDe BerkEtten-Leur
  Natuurwandeling met turfgeschiedenis
  (Foto: IVN Mark & Donge)
  Reacties
 1. Iets gebeurd in ons dorp?
  Een aankondiging?
  Stuur uw nieuws en foto's s.v.p. naar de redactie.