Groenrijk korting 728
 1. Mooie KBO-reis naar Noord-Holland

  De vijfdaagse KBO-reis had dit jaar als bestemming Noord-Holland. Een gezelschap van ruim veertig KBO-leden logeerde half mei in Bergen aan Zee en maakte van daaruit mooie uitstapjes. Hier een uitgebreid verslag van Christ van Boxel.
  (Foto's: KBO Prinsenbeek)

  Door Christ van Boxel

  Alsof hij niet weg geweest is staat (onze) Hans, met zijn opgepoetste touringcar van Brabant Expres Reizen, te wachten op de Markt op zijn nieuwe reisgezelschap van 29 dames en 12 heren. Als verrassing worden wij, voor het instappen, al getrakteerd op zelfgemaakte cupcake met koffie/thee. Wat zich goed laat smaken, met dank aan onze privébakker.

   

  Om 10.30 uur vertrekken we, nadat onze chauffeur wat leef- en richtlijntjes met ons doorgenomen heeft. De eerste lunchstop genieten wij in het plaatsje Den Ilp, dat beter bekend staat als de woonplaats van de legendarisch schilder Anton Heijboer met zijn vele vrouwen. Hier worden de eerste plaatjes geschoten.

   

  Na de lunch rijden we door naar de Zaanse Schans. Een prachtige historische omgeving met vele molens, diverse musea en meerdere oude ambachten zoals klompen maken, tin gieten en niet te vergeten, kaas maken. Je ervaart dan meteen, vanwege de harde wind, dat je dicht bij de kust zit.

   

  Na een tijdje rijden we door naar onze bestemming Bergen aan Zee. Hotel Meijer waar we vier nachten, inclusief ontbijt en diner, door gaan brengen. Nadat eenieder zijn of haar kamersleutel ontvangen heeft, kunnen de onderkomens opgezocht worden. Mijn persoonlijke beleving, onze kamer heeft meer weg van een tiny house, met dien verstande: super klein. Er wordt gauw gezegd, je hoeft er niet meer in te doen dan te slapen, maar een beetje meer bewegingsvrijheid zou ons toch wel beter uitgekomen zijn. Verder alle lof over Hotel Meijer qua verzorging en uitstekende keuken.

   

  Dinsdag 17 mei

  Dinsdag 17 mei staan Museum Broeker Veiling en, in de namiddag, Duinsafari Schoorl op het programma. Na het heerlijke ontbijt stappen we weer in de bus, en zo wij Hans kennen, begint hij altijd met een goede morgen en heb je goed geslapen? Hij vertelt ons op zijn gebruikelijke goedlachse manier wat ons die dag te wachten staat. Na een korte rit komen we aan bij Museum Broeker Veiling, dat helemaal in en op het water ligt. Vroeger brachten kwekers en tuinders uit het waterrijke gebied hun producten op een platte schuit, met handkracht door middel van een vaarboom (‘kloette’ zoals die daar wordt genoemd) naar de veiling. Die producten werden dan door middel van een veilingklok geveild. Het is een historische bezienswaardigheid op zich en het is toch machtig dat zoiets unieks in stand is gehouden.

   

  De veiler, een goed bespraakte dame, maakt er een leuke show van, zeker bij de kleine groenteveiling. Ze laat Frans keurig 65 kilo uien kopen en verschillende bezoekers een aardigheidje om kennis te laten maken met het principe van de veilingklok. Leuk om het een keertje mee te mogen maken.

   

  Na dit gebeuren maken wij een rondvaart in het Rijk der Duizend Eilanden waar het museum aan grenst. Ongekend mooi dat dit intact is gebleven! Regelmatig moeten de wateren uitgebaggerd worden, hier in Broek en Waterland noemen ze dat ‘slikke’, mensen allemachtig wat een prachtig gebied!

   

  Na de lunch rijden we naar de Schoorlse Duinen, waar het zomertreintje op ons staat te wachten om ons daar de mooiste plekjes te laten zien. Deze duinen zijn de grootste en tevens de hoogste van Nederland. En wat een prachtkerel is onze gids. Die ons hele interessante dingen laat zien, ontstaan door onze ligging van de natuur, zoals de zogenaamde zand-vulkanen. Het spierwitte zand wat van grote hoogte, geholpen door stormachtige westenwind, tot grote hoogte wordt op gestuwd. Machtig om dit in werkelijkheid te mogen aanschouwen. Een unieke ervaring, die eigenlijk alleen toegankelijk is voor fietsers en wandelaars.

   

  Woensdag 18 mei naar Texel

  Na weer een heerlijk ontbijt gaan we vandaag, via Den Helder, met de ferry naar het grootste Waddeneiland Texel, 26 kilometer lang en 6 kilometer breed. Door de laatste aanwinst, de Prins Hendrik Polder, loopt hier alles een beetje later.

   

  Bij aankomst worden we bijgestaan door een vrouwelijke gids, die ons op een leuke manier heel veel van het eiland laat zien en er nog meer over vertelt. Ja, een eiland blijft een eiland met zijn beperkingen, geen ziekenhuis, geen voortgezet onderwijs, en wat al niet meer. Bijvoorbeeld bij zeer hoog water kan de ferry niet aanmeren. Texel is rijk aan schapen en schapenschuren, ‘boete’ genaamd, met de opening op het westen gericht. Er is ook een Russische begraafplaats ontstaan uit de Tweede Wereldoorlog. Het frappante, hier vochten de Duitsers tegen Georgiërs. Door beperkte communicatie destijds duurde hier de oorlog zes weken langer dan elders in het land. Waardoor de meeste doden vielen, totaal 1.500 waarvan 300 inwoners van Texel.

   

  De lunch nuttigen we in Den Burg met daarna nog een vrij uurtje. Tegen vieren varen we weer terug naar het vasteland.

   

  Bij het hotel aangekomen staat ons weer een geweldig diner te wachten, wat ons lekker smaakt na zo een boeiende dag, want Texel is echt bezienswaardig.

   

  Donderdag 19 mei

  Donderdag 19 mei. Vandaag staat de stoomtramrit en de boottocht Zuiderzee op het menu.

   

  Hans vertrekt met de hele lading naar Hoorn, waar we aan boord gaan van een stoomtram die ons 20 kilometer verder brengt naar Medemblik. Een historisch tramrit waar we verrast worden met een tartelette met koffie en/of thee, altijd lekker.

   

  Tegen 12.30 uur komen we aan in Medemblik om daar weer over te stappen op de boot die ons naar Enkhuizen brengt via de Zuiderzee. Aan boord wordt ons een West-Friese broodmaaltijd geserveerd, ja weer eten! Tijdens deze boottocht wordt het steeds donkerder, onweerswolken pakken zich samen met bliksemschichten, oh maar. Even later barst het noodweer los en valt de regen met bakken uit de hemel. Het geplande bezoek aan het open Zuiderzee museum valt hierdoor letterlijk in het water. We blijven dan ook maar wat langer varen totdat Hans ons in Enkhuizen ophaalt en er toch,  in goede sfeer, wordt teruggereden naar het hotel. Tegen overmacht is niet op te boksen.

   

  Na het avondeten maken we nog een strandwandeling, om daarna onze koffers weer in te pakken voor de volgende dag.

   

  Vrijdag 20 mei bestemming kaasmarkt Alkmaar

  Na het uitchecken en het ontbijt rijden we richting Alkmaar en even langs Heiloo om Annemarie en haar tweelingzus af te zetten. Aangekomen in Alkmaar, waar de handel al druk bezig is en het weer opperbest, is het leuk toeven. Het is altijd een leuk evenement om te zien, de kaasdragers en kaasmeisjes en alles eromheen.

   

  De afspraak is dat we de lunch gebruiken in restaurant De Kunder. Daarna hebben we nog een paar uurtjes vrij om de stad te verkennen, totdat de regen ons uitstapje komt verpesten. Met z'n allen schuilend en op de bus wachtend is het een vochtig afscheid van Alkmaar.

   

  Door de grote verkeersdrukte op de wegen komen we rond 19.00 uur aan bij De Gouden Leeuw in Terheijden, waar we ons laatste diner nuttigen, dat ons bijzonder goed smaakt. Een goede keuze, en allen voldaan rijden we terug naar Prinsenbeek.

   

  Algemene indruk is dat, met speciale dank aan onze zogenaamde nieuwe deelnemers, de sfeer en de fijne klik zeer zeker ten goede zijn gekomen aan alle reizigers. Zoals wij dat gewend waren in alle voorgaande jaren.

   

  Mijn dank gaat dan ook uit naar de reisorganisatie van het KBO-bestuur, West Brabant Reizen en met name, Lies, Riet en Joke. En verder aan iedereen die een steentje heeft bijgedragen om dit reisje voor ons onvergetelijk te maken.

   

  Het zou niet eerlijk zijn als we onze chauffeur/reisleider niet in onze dankgroep zouden plaatsen. Hans je was er weer bij met al jouw sympathie en spontane aanwezigheid, wat een stempel drukte op de juiste sfeer in de bus. Nogmaals mijn hartelijke dank voor deze geslaagde reis.

  Maandag 27 juni 2022
  PrinsenbeekKBOreisNoord-Holland
  (Foto's: KBO Prinsenbeek)
  0
  Reacties