Groenrijk zomergoed
 1. Mobilisatiemuseum zondag open

  Mobilisatiemuseum “Weest op uw hoede” is komende zondag 19 maart open voor publiek. Nieuw in de verzameling zijn een originele vliegeniersoverall uit 1940, een verbandkist en diverse interessante documenten.
  (Foto: website Weestopuwhoede.nl)

  Door Pim Monné

  Het mobilisatiemuseum is geopend van 13.30 tot 16.30 uur, voor iedereen die daarin is geïnteresseerd. De expositie neemt u mee in een onderbelicht deel van onze rijke geschiedenis, te weten de aan de Tweede Wereldoorlog voorafgaande mobilisatie en de Duitse inval in de meidagen van 1940.

   

  Uit die periode is een breed scala aan (gebruiks)voorwerpen, tenues, diorama’s en documentatie verzameld en ten toongesteld. Nieuw in de verzameling zijn een originele vliegeniersoverall uit 1940 en een verbandkist uit het helaas gesloten oorlogsmuseum Eyewitness in Beek (L), alsmede diverse interessante documenten.

   

  Dergelijke aankopen worden gefinancierd uit de opbrengsten van rondleidingen. De aankoop van de unieke overall is daarentegen mogelijk gemaakt door tegeldemaking van de grote boekencollectie van de in 2018 overleden heer J. Sprenkels. Wij zijn de familie veel dank verschuldigd voor deze royale schenking.

   

  Zeer recent ontvingen wij de militaire nalatenschap van voormalige lt. ter zee J. Andreoli, inclusief zijn wandelsabel, die wij in bruikleen kregen. Dit alles via zijn zoon Peter. Verder wordt ook  aandacht besteed aan de op 15 mei vorig jaar op 102-jarige leeftijd overleden Jan Braspenning.  Jan was de laatste en oudste gemobiliseerde militair uit Prinsenbeek (destijds nog Beek).

   

  Onze vrijwilligers staan zoals gewoonlijk weer klaar om u desgewenst rond te leiden en de verhalen achter de museumstukken te vertellen. De toegang is ook dit keer gratis, maar een donatie voor de instandhouding en optimalisering van het museum wordt natuurlijk zeer op prijs gesteld. Het museum is namelijk niet gesubsidieerd en moet zichzelf bedruipen. Het museum kunt u in Prinsenbeek vinden op het adres Kapelstraat 30 (ingang naast Pasquélaan 2). Voor meer informatie: Pím Monné (tel. 06 164 150 02).

  Dinsdag 14 maart 2023
  Prinsenbeekmobilisatiemuseum
  (Foto: website Weestopuwhoede.nl)
  Deel dit artikel op:
  0
  [nexturl]
  Reacties