1. Mobilisatiemuseum in ‘Bevochten Baronie’

  Mobilisatiemuseum in ‘Bevochten Baronie’
  Feestvreugde in Breda na de bevrijding door de Polen 11 november 1944. (Fotograaf onbekend, inkleuring Coloriginals)
  ‘Bevochten Baronie’ is een tentoonstelling van zeven musea in de Baronie en Stedelijk Museum Breda. In het kader van 75 jaar bevrijding in Breda  presenteren ze in het Stedelijk Museum Breda samen het verhaal van de Tweede Wereldoorlog. Ook het Mobilsatiemuseum ‘Weest op uw hoede’ uit Prinsenbeek werkt mee.

  De tentoonstelling wordt vandaag officieel geopend door Paul de Beer. De tentoonstelling is te zien in projectruimte NEXT van Stedelijk Museum Breda. De toegang is gratis.

   

  In Bevochten Baronie belichten voorwerpen, foto's en documenten onder meer de mobilisatie, het verzet en de bevrijding van Breda. Ieder voorwerp vertelt een eigen verhaal, van het dagelijkse leven in de oorlog tot de heldendaden.

   

  Er zijn onder meer militaire kostuums te zien die tijdens de mobilisatie zijn gedragen, een voorstudie van het bevrijdingsbeeld van Jacques van Poppel in Oosterhout en de stencilmachine waarmee het plaatselijk verzet pamfletten vermenigvuldigde. Uniek is ook een zelfgemaakte ‘bevrijdingsjurk’ die waarschijnlijk maar twee keer is gedragen, namelijk op 29 oktober 1944 bij de bevrijding van Breda en bij de nationale bevrijding.

   

  ‘Bevochten Baronie’ biedt tegelijkertijd een vooruitblik op het programma in de komende twee jaar van de zeven musea.

   

  Deelnemende musea: Streekmuseum Alphen, Generaal Maczek Museum (GMM) Breda, Historische Verzameling (KMA) Breda, Nederlands Drukkerij Museum Etten-Leur, Heemkundig Museum Paulus van Daesdonck Ulvenhout, Princenhaags Museum Breda en Mobilisatiemuseum ‘Weest op uw hoede’ Prinsenbeek.

   

  In het kader van de tentoonstelling vinden verschillende activiteiten plaats. Nadere informatie volgt via de website van Stedelijk Museum Breda, www.stedelijkmuseumbreda.nl.

  Donderdag 18 april 2019
  PrinsenbeekMobilisatiemusembevrijdingStedelijk museum Breda
  Mobilisatiemuseum in ‘Bevochten Baronie’
  Feestvreugde in Breda na de bevrijding door de Polen 11 november 1944. (Fotograaf onbekend, inkleuring Coloriginals)
  Reacties
 1. Iets gebeurd in ons dorp?
  Een aankondiging?
  Stuur uw nieuws en foto's s.v.p. naar de redactie.