Groenrijk zomergoed
 1. Mieke Machielsen - lingerieontwerpster

  In de rubriek over oude en nieuwe ambachten in Prinsenbeek vertelt Mieke Machielsen vandaag hoe zij lingerie ontwerpt en maakt. Een specialisme waarbij alles draait om maatwerk, bijzondere materialen en veel creativiteit.
  (Foto's: Carmen Walman, Studio Colorique)

  Door Carmen Walman

  Lingerieontwerpster Mieke Machielsen begon twaalf jaar geleden met haar strijkservice in Prinsenbeek. De klanten stelden echter steeds vaker de vraag of Mieke ook enige herstelwerkzaamheden aan de kledingstukken kon verrichten. Dat was voor haar aanleiding de opleiding tot coupeuse te gaan doen.

   

  Ze had deze opleiding nog maar nauwelijks afgerond of werd gegrepen door de uitdaging lingerie te gaan maken. Mieke volgde vervolgens ook een lingerie-opleiding en was na ruim vijf jaar lingerie-ontwerpster. Daarna volgde een ware ontdekkingsreis en zoektocht naar geschikte materialen, fournituren, kralen, pailletten en versierselen. Inmiddels weet Mieke samen met echtgenoot of dochter de diverse groothandels in binnen- en buitenland te vinden en weten cliënten uit binnen- en buitenland Mieke te vinden.

   

  Lingerie-ontwerpen is een uniek ambacht. Een specialisme dat veel handwerk vraagt en opvalt door het maatwerk. Het proces start met het tekenen van een ontwerp, vervolgens worden de diverse onderdelen uit de stof geknipt en met de hand in elkaar gezet. Het klinkt eenvoudiger dan het is.

   

  Voor een ontwerp van een bh is namelijk een driedimensionale tekening nodig, kennis van stoffen en materialen. Het is bijvoorbeeld een hele uitdaging dat de beugels van een bh op de juiste plek komen te zitten. En bij een badpak is het de uitdaging dat het rubberen elastiek niet wegloopt of uitrekt.  

   

  Vanzelfsprekend komt de naaimachine er wel aan te pas, maar zeer beperkt. En mocht er iets niet goed zijn gestikt of andere correcties moeten worden aangebracht, dan is het loshalen van het stiksel een enorme klus. Het materiaal is over het algemeen van kant of stretchstof, zodat zelfs met een loep het stiksel moeilijk te zien is.

   

  Vóór het coronatijdperk nam Mieke zelf de maten bij de cliënte(n) op. En kon er gekozen worden uit vele modellen en materialen. Er volgden dan enkele doorpassessies met uiteindelijk een goed passende bh, badkleding of body als eindresultaat. Met het risico dat cliënte in de tussentijd was afgevallen of aangekomen, wat over het algemeen als eerste effect heeft op de borst(en)omvang.

   

  Coronaproof concept

  Toen kwam het coronavirus in ons land en werd het noodzakelijk anders te gaan werken. Dat heeft Mieke ertoe aangezet een coronaproof concept te bedenken. De keus is (tijdelijk) teruggebracht tot een bepaald aantal modellen en cliënten geven zelf de maten en eventuele wensen door. Dit concept heeft ook als voordeel dat de kosten lager uitvallen dan voorheen. Volgens het eerste concept kostte een bh circa € 200. Volgens het coronaproof concept kost een bh tussen de € 45 en € 65.

   

  En indien de keus is gevallen op een ‘bralette’ - een soort bh-topje - is de keuze in kleuren en prints nagenoeg onbeperkt. Een heuse trend onder jongeren die zijn weerga niet kent.

   

  Wat is de specialiteit van Mieke? Het werken met vele materialen en er haar persoonlijke touch aan geven. De dubbele versiering op de lingerie mag wel de handtekening van Mieke genoemd worden. Ze werkt graag met kant. Het combineert prachtig met andere materialen, vormt zich naar de huid en zit daardoor comfortabel.

   

  Waar kunstwerkje

  Het is een bijzondere wereld, de wereld van de lingerie, maar deze wordt voor velen gelukkig steeds laagdrempeliger. Wat Mieke betreft gaat het in de eerste plaats om een goed passend eindresultaat en geeft het veel genoegdoening om vrouwen blij te kunnen maken met een waar kunstwerkje. Zeker voor vrouwen die bijvoorbeeld een borst moeten missen of voor vrouwen met verschillende maten borsten kan maatwerk een uitkomst zijn.

   

  Inspiratie begint bij de aanschaf van het materiaal en wisselt met de seizoenen. Al die stofjes, lintjes en versierselen vragen om een nieuwe combinatie, een nieuw ontwerp. Er gaat geen dag voorbij of Mieke is wel bezig met het bedenken hiervan. We zijn benieuwd naar de carnavals- of valentijnontwerpen van Mieke. www.brabymi.com en @brabymi.

  Woensdag 06 januari 2021
  Prinsenbeeklingerieontwerpenambacht
  (Foto's: Carmen Walman, Studio Colorique)
  Deel dit artikel op:
  0
  [nexturl]
  Reacties