Deze website gebruikt cookies. Klik hier voor meer informatie.
 1. Maïsdoolhof open

  • (Foto: Flying Pixels Photography)
  • (Foto: Hof van Overveld)
  Ondanks de droogte zijn de planten van het maisdoolhof in Prinsenbeek weer hoog genoeg om bij het begin van de schoolvakantie te kunnen starten met de speurtochten. Komende zaterdag 7 juli gaat voor het twintigste jaar het maisdoolhof open, melden Piet en Corrie Mathijssen van het Hof van Overveld.

   

  ,,Het was nog spannend begin mei’’, vertelt Piet. ,,De 390.000 kleine maïsplantjes van zes centimeter hebben gelukkig de twee graden nachtvorst van 4 mei overleefd.’’ Half waren de maïszaadjes de grond in gegaan. Intussen is de minimale lengte van de planten 2,5 meter.

   

  Jaarlijks komen er circa 1.500 mensen op de puzzeltocht af en het lijken er volgens de Mathijssens steeds meer te worden. Bij het eerste doolhof in 1999 was er nog niet echt een thema, maar in de jaren daarna werden actuele items gevonden zoals Olympische spelen Athene in 2004, 400 jaar Michiel de Ruyter in 2007, 100 jaar Annie M.G. Schmidt in 2011 en 100 jaar Roald Dahl in 2016.

   

  Dit jaar moesten Piet en Corrie lang nadenken over een goed thema. Ze kregen uiteindelijk hulp van campinggast Dick. Het werd ‘Europees Cultureel Erfgoed jaar 2018’. Na goedkeuring van ervaren doolhofmakers Piet en Corrie werd het concept definitief gemaakt en heeft Dick ook het doolhof van dit jubileumjaar uitgezet. Kleinzoon Raf (8) van Piet en Corrie heeft tijdens zijn controle op de valreep nog een foutje ontdekt; een vergeten pad werd snel hersteld.

   

  Bezoekers die het maïsdoolhof binnengaan kunnen via de kustlijn van de Noordoostpolder en Friesland met zijn pompeblêden, via de Afsluitdijk naar Den Oever in de kop van Noord-Holland lopen. Daar aangekomen kunnen ze kiezen via de molen van de Zaanse Schans verder te gaan of via het tulpenveld naar de uitkijktoren te lopen. Vandaar hebben ze een mooi uitzicht over het hele maïsveld en kunnen ze de contouren van de verschillende items herkennen. In het doolhof zijn de twaalf sterren van de Europese vlag verwerkt, die allemaal te bereiken zijn. Ook de Nederlandse ‘klompen’ zijn niet vergeten en de Brabantse vlag met zijn 24 rood/witte vlakken.

   

  Piet en Corrie hopen dat er ook dit jaar weer veel kinderen en volwassenen plezier gaan beleven aan hun traditionele maïsdoolhof op het Hof van Overveld aan de Overveldsestraat 10 in Prinsenbeek. De feestelijke opening is op 7 juli en daarna is het elke dag van 10.00 tot 18.00 uur geopend. www.hofvanoverveld.nl. Het Hof van Overveld heeft ook een minicamping, binnen- en buiten jeu de boules  banen en een 18-holes minigolfbaan.

  Donderdag 05 juli 2018
  PrinsenbeekmaisdoolhofEuropees Cultureel Erfgoed jaar 2018
  • (Foto: Flying Pixels Photography)
  • (Foto: Hof van Overveld)
  Reacties
 1. Iets gebeurd in ons dorp?
  Een aankondiging?
  Stuur uw nieuws en foto's s.v.p. naar de redactie.