Groenrijk zomergoed
 1. Maatregelen voor betaalbare woningmarkt

  Het college van burgemeester en wethouders van Breda stelt een aantal maatregelen voor om de woningmarkt betaalbaar te houden. Het betreft opkoopbescherming van betaalbare woningen voor de verhuur, en afspraken om sociale huurwoningen minimaal dertig jaar ook echt sociale huur te laten blijven.
  (Archieffoto)

  Ook moet het voor woningbouwers aantrekkelijker worden om woningen te bouwen voor starters, senioren en studenten.

   

  Wethouder Wonen, Arjen van Drunen: ,,Betaalbaar bouwen moet weer de norm worden. Dat doen we door veel betaalbare woningen bij te bouwen. Maar daarmee zijn we er nog niet. We moeten ook maatregelen nemen om ervoor te zorgen dat woningen ook daadwerkelijk betaalbaar blijven. Door te voorkomen dat beleggers woningen opkopen voor de verhuur en door ervoor te zorgen dat sociale huurwoningen na vijftien jaar niet ineens als veel duurdere woning verkocht worden.’’

   

  De voorgenomen wijzigingen zijn een uitwerking van het bestuursakkoord dat in 2022 is vastgesteld. Breda hanteert daarbij de landelijke richtlijn van 30 procent sociale huur, 40 procent middelduur en 30 procent vrije sector. Om hier meer grip op te hebben, wordt de doelgroepenverordening aangepast. Om opkoop van betaalbare woningen voor verhuur tegen te gaan, is de huisvestingsverordening aangevuld met een opkoopbescherming.

   

  Minimaal 30 jaar sociale huur

  De doelgroepenverordening regelt dat er voldoende woningen in het sociale en middensegment worden gebouwd, stelt vast voor wie ze bestemd zijn en hoe lang de woningen beschikbaar moeten blijven voor deze doelgroepen. In het nieuwe voorstel wordt afgesproken dat sociale huurwoningen minimaal dertig jaar ook echt sociale huur blijven. Het college wil hiervoor samen met de Bredase woningcorporaties aan de slag.

   

  Daarnaast wordt het voor woningbouwers aantrekkelijker om betaalbare woningen te bouwen voor starters, senioren en studenten. Doordat de minimale vierkante meters voor sociale en middeldure huurwoningen meer marktconform worden, meldt de gemeente. ‘Zo gaan we voor middeldure woningen in de toekomst uit van 60 vierkante meter (was 70 vierkante meter). Ook komt er ruimte voor studio’s van 25 m2 en 20 m2 voor studentenwoningen.’

   

  Opkoopbescherming

  De Huisvestingsverordening Breda regelt tot nu toe alleen het juridisch splitsen van gebouwen met woonruimten in meerdere appartementsrechten. In de nieuwe verordening wordt daar opkoopbescherming aan toegevoegd. Een huis kopen om direct helemaal te verhuren, dat is met de opkoopbescherming straks vrijwel niet meer mogelijk. De opkoopbescherming zorgt ervoor dat een huiseigenaar de woning minimaal vier jaar zelf moet bewonen. Daarna kan de huiseigenaar besluiten er zelf te blijven wonen of alsnog te verhuren. Deze opkoopbescherming geldt voor woningen met een WOZ-waarde tot aan de NHG-grens (€405.000,- in 2023).

  Vrijdag 03 februari 2023
  PrinsenbeekwoningbouwBredacollege van burgemeester en wethoudersopkoopbeschermingsociale huur
  (Archieffoto)
  Deel dit artikel op:
  0
  [nexturl]
  Reacties