Lezing over mobilisatie Nederlandse leger
Door Pim Monné
De mobilisatie is een wat vergeten periode in onze vaderlandse geschiedenis. Het is een verhaal over strikte neutraliteit. Maar als deze zou worden geschonden, dan zouden wij ons gewapend verzetten. Na 110 jaar dreigde ons land weer bij een oorlog betrokken te geraken. De mobilisatie duurde van 28 augustus 1939 tot en met 14 juli 1940 en er is veel gebeurd.
Ongeveer 280.000 dienstplichtige mannen geboren tussen 1904 en 1920, die met groot verlof waren, werden opgeroepen om weer in het leger te dienen. Een gigantische operatie met een enorme invloed op veel steden en dorpen. Verder vonden er allerlei gebeurtenissen plaats, zoals het Venlo-incident, de uniformsmokkel, de geheimzinnige lichtsignalen en waarschuwingen van majoor Bert Sas.
En op 9 mei komt er het verontrustende bericht: ‘Weest op uw hoede’. Tenslotte het bericht ‘Morgenochtend bij het aanbreken van de dag houd je taai’. Op 10 mei 1940 is Nederland in oorlog met Duitsland. Na het bombardement van Rotterdam op 14 mei moet het Nederlands leger capituleren op 15 mei. Generaal Winkelman ondertekent de akte in het plaatsje Rijsoord. Op 14 juli 1940 eindigt de mobilisatietijd en nemen de Duitsers het Nederlandse leger over.
Na de pauze wordt de film ‘Houdt braaf stand’ vertoond. Historici en veteranen komen aan het woord en deze film eindigt heftig. Mos Mosqueira brengt tijdens de lezing de liederen ‘Rats Kuch en Bonen’ en het ‘Grebbelied’ ten gehore.
Iedereen is welkom bij de lezing op woensdag 27 november om 19.30 uur in Museum De Rijf. Leden van Heemkundekring Op de Beek hebben gratis toegang, niet-leden betalen 5 euro. Dit is inclusief koffie.