Groenrijk 728 voorjaarsbloeiers
 1. Lezing over de jaren vijftig op de Beek

  Heemkundekring Op de Beek organiseert woensdag 25 januari een lezing met als titel ‘Dien…. Tien’. Oud-Bekenaar Anton Joosen spreekt die avond vanaf 19.30 uur in Museum De Rijf over ‘de jaren vijftig op de Beek’. Iedereen is welkom.
  (Foto: Heemkundekring Op de Beek)

  Door Heemkundekring Op de Beek

  Hoe was de gang van zaken in de maatschappij van de jaren vijftig van de vorige eeuw, en dan speciaal in een dorp als de Beek? Daarover gaat deze lezing. Anton vertelt op onnavolgbare en vaak hilarische wijze over de herinneringen aan zijn jeugd in een groot gezin in de Zanddreef. In het algemeen herkenbaar voor de ouderen onder ons, maar zeker herkenbaar voor iedereen die in de jaren vijftig op de Beek woonde.

   

  Pastoor Preijers komt voorbij, maar ook kapelaans Romme, Boumans en De Leeuw. De nonnen Sœur Jeanne-Antoine en Sœur Premier. We zitten weer even in de klas bij meneer van de Burg, Van Haperen, Hendriks of Van Hulten. We horen weer even de schoolbel die meneer Lotstra zo hard kon laten klinken. Vol ontzag lopen we met een boog om de politieagenten Rasenberg, Aarts en Verhoeven heen, als die op de Beekse kermis een oogje in het zeil houden of ’s avonds op de donkere Meester Bierensweg een fietslampcontrole houden.

   

  We gaan één keer per week op zaterdag in de teil en we zien met lede ogen aan hoe ’s morgens in alle vroegte Noud van de Wijngaart het varken aan huis komt slachten. We springen snel van onze fiets als de pastoor met de H. Hostie naar een zieke of stervende onderweg is, en we staan op 8 juli 1954 massaal in de berm van de ’grote weg’ als de Tour de France voorbij komt.

   

  ‘DIEN….TIEN!’ is ook het verhaal van een dorp dat zestig jaar geleden vier slagers had, acht bakkers, tien kruideniers en zeventien cafés.  Een dorp dat gezond werd gehouden door één huisarts.

   

  De lezing ‘Dien….Tien’ vindt plaats op woensdag 25 januari in Museum De Rijf aan de Brielsedreef 39A in Prinsenbeek. De toegang is gratis voor leden van de heemkundekring en anderen betalen 2 euro (inclusief koffie).

  Zondag 22 januari 2023
  Prinsenbeekjaren vijftigBeeklezingHeemkundekring Op de Beek
  (Foto: Heemkundekring Op de Beek)
  0
  [nexturl]
  Reacties