1. Lentefeest in De Rijf

  Lentefeest in De Rijf
  (Foto: Heemkundekring Op de Beek)
  Heemkundekring Op de Beek organiseert komende zondag 19 mei een lentefeest in Museum De Rijf in Prinsenbeek. Tussen 14.00 en 15.00 uur is er een demonstratie schapen scheren.

  Door Ad van Melis

  Het terrein van het museum aan de Brielsedreef 39A is geopend van 13.30 tot 16.30 uur. Iedereen is welkom en de toegang is gratis.

   

  Demo’s en boekenmarkt

  Er zijn ook demonstraties spinnen en wol kammen, wassen en verven, breien, kantklossen, haken, stoppen en meer. En er is een boekenmarkt in samenwerking met het Keniawinkeltje en Boekendonck. Er is een groot aanbod kinder- en jeugdboeken, romans, en boeken over historie, kunst, cultuur en meer. Verder is er ook kunst te zien, namelijk hout- en smeedkunst van Harry Seweuster. En dan zijn er nog optredens van zanggroep en blaasorkest ’t Ploegeske.

   

  Schapen scheren

  Lente is: frisse natuur, een zonnetje, lekkere temperatuur en natuurlijk lammetjes in de wei en de tijd om de schapen te scheren. Dat moet altijd vlak voor de zomer gebeuren. Dit wordt niet alleen gedaan omdat dat dan de heetste periode van het jaar eraan komt, maar ook omdat het in een wat warmere periode makkelijker scheert. Als het wat warmer is zal de lanoline (het vet tussen de vacht) namelijk vloeibaarder zijn, waardoor men makkelijker door de vacht kan komen met een scheermachine.

   

  Niet iedereen kan zomaar een schaap scheren, want dat vereist heel wat vakmanschap. Als het niet goed gebeurt, dan kan dit heel vervelende gevolgen hebben voor het schaap. Het is altijd wel een heel interessant en ook vermakelijk gebeuren. Want het schaap moet tijdens het scheren in een vooraf bepaalde (rare) houding liggen. Dus voor allemaal zeker de moeite waard om dit een keer van dichtbij mee te kunnen maken.

  Woensdag 15 mei 2019
  Prinsenbeekheemkundekring Op de BeekMuseum De Rijfschapen scherenboekenmarkt
  Lentefeest in De Rijf
  (Foto: Heemkundekring Op de Beek)
  Reacties
 1. Iets gebeurd in ons dorp?
  Een aankondiging?
  Stuur uw nieuws en foto's s.v.p. naar de redactie.