Trined 728
 1. Leef, alsof het je laatste dag is…

  ‘Leef, alsof het je laatste dag is…’ Zo klonk het onlangs nog uit de speaker tijdens een tuinoptreden bij zorgcentrum Thebe Hagedonk in Prinsenbeek. ‘Maar dat valt niet mee als je in een verzorgingstehuis zit in tijden van corona’, stelt Ingrid Entius, die zich zorgen maakt over haar eigen moeder en zich ook het verdriet aantrekt van andere bewoners van zorgcentra die door de coronaregels zitten opgesloten in hun appartementen. Hier haar verhaal.
  Leef, alsof het je laatste dag is…
  Even een wandeling naar het park is zo'n geluksmomentje.

  Door Ingrid Entius

  ‘Want om jou te beschermen tegen het virus mag je niet meer leven. Je mag geen contact hebben met al je dierbaren, waar je juist zo gelukkig van wordt. Je mag met veel geluk één kort bezoekje per dag, en dan wel het liefst steeds van dezelfde persoon.

   

  Je mag niet naar buiten, zelfs niet als het heel mooi weer is, niet even de lente proeven, even verandering van omgeving. Dat appartement heb je na 11 weken ook wel gezien. Zelfs een ritje in een rolstoel door het park behoort niet tot de mogelijkheden, en daar werd je juist zo blij van.

   

  Je mag niet naar de kapper, je loopt er dus echt voor schandaal bij, want daarvoor ging je iedere week naar de kapper voor je watergolfje.

   

  Je mag geen contacten hebben met andere bewoners, want die moeten net als jij de hele dag in hun appartement blijven.

   

  Heel af en toe wordt er weer eens iets georganiseerd in het verzorgingstehuis, dan mag je op de galerij zitten en kijken/luisteren  naar een optreden van een zanger, die dan heel toepasselijk het lied Leef!  ten gehore brengt, en waar iedereen enthousiast mee meezingt. Daar zit je dan naast je medebewoners, uiteraard op 1.5 meter afstand.

   

  Binnenkort ben je jarig, 85 word je! Dat moet gevierd worden! Niet dus, misschien mogen we met z’n allen voor je zingen op afstand onder het balkon.  En dat voor jou, die altijd zo van een feestje houdt! Die nooit een feestje wil missen. Dit kan toch niet...

   

  Een kus, een knuffel van je dochters, verboden, ze zouden je kunnen besmetten met het virus..... Wat blijft er dan nog over? Moet je zo blijven zitten wachten tot er een vaccin is? Ben bang dat je dat niet meer mee gaat maken…

   

  Ik vind het verschrikkelijk mijn moeder zo te moeten zien, ze snapt er helemaal niets van , en ikzelf als ik eerlijk ben ook niet meer. Dit is zo verdrietig…

   

  Als ze me dit een jaar geleden verteld hadden, had ik hier echt heel hard om gelachen en gezegd dat dat nooit ging gebeuren in Nederland. Maar niets is minder waar helaas.

   

  Dit houdt me enorm bezig, hier lig ik echt van wakker. En ik vind dat ze daar in Den Haag erg aan voorbij gaan!

   

  Hopend op betere tijden……'

  Zondag 24 mei 2020
  Prinsenbeekzorgcentrum Thebe Hagedonkcorona
  Leef, alsof het je laatste dag is…
  Even een wandeling naar het park is zo'n geluksmomentje.
  Reacties
 1. Iets gebeurd in ons dorp?
  Een aankondiging?
  Stuur uw nieuws en foto's s.v.p. naar de redactie.