Groenrijk kerst 2021
 1. ‘Kunst van karnaval’ smaakt naar meer

  Veel mensen hebben afgelopen weekend in De Nispenhoeve in Prinsenbeek genoten van de tentoonstelling ‘De kunst van karnaval’. Zaterdag was het rustig, maar zondag was er heel de middag volop belangstelling van vooral Bekenaren die kwamen kijken naar Boemeldonckse kunst.

  Meteen vanaf de opening liepen de liefhebbers langs de ruim opgestelde kunstattributen in de sfeervolle expositieruimte in de Vlaamse schuur. Voor de bezoekers een feest van herkenning, zo bleek. Zoals bij het kostuum van embleembewaarder Piet Kavelaars, waar het meteen klonk: ‘Vaantje kopen’. Of de reusachtige, handgemaakte vanen met lichte stormschade van de Olifant-wagen van CV Kleppers & Co, van meer recente datum.

   

  Van de oorkonde van de installatie van CV de Black Eagles in 1967 tot de zwarte adelaar van de trekker van Theo Sprenkels - ‘Wij rijden…’ - waarmee hij rondreed op de dag van de afgelaste optocht van 2021. De sfeervolle foto’s uit het boek ‘De liefde voor Boemeldonck’ van fotograaf Frank Poppelaars, de door Carlos Staelens zo herkenbaar geschilderde portretten van bekende Boemeldonckers, de tekeningen van Jan van den Hove en de schilderijen vervaardigd door enkele oud-prinsen. Overal wisten de bezoekers ook weer wat over te vertellen. Zoveel herinneringen; ,,O ja, roeien voor ’t Veehandelshuis’’. En dan nog volgens enkele kenners ter plekke ‘heiliger dan de beker’, de ‘clowntjes. Voor de clubs die het voor elkaar kregen om in elf jaar tijd drie keer eerste te worden in de Grote Optocht.

   

  En dan waren er nog de boeken, bouwtekeningen, beelden, kleding en puzzels. Al met al een toegankelijke tentoonstelling, met veel waardering van de bezoekers. Tot stand gekomen met medewerking van de BAK van Boemeldonck, Heemkundekring Op de Beek en vele anderen. Medeorganisator Wilma Heller van De Nispenhoeve kijkt dan ook met plezier terug op een geslaagde expositie. Die volgens haar zeker voor herhaling vatbaar is. ,,Want er is nog zoveel meer.’’ 

  Maandag 22 november 2021
  PrinsenbeekcarnavalBoemdonckkunstNispenhoeve
  0
  Reacties