Groenrijk 728 sept
 1. Kerstborrel

  Kirsten van Bokhorst is dierenarts bij Dierenkliniek de Baronie. Regelmatig bericht ze op Prinsenbeeknieuws.nl over haar werk en belevenissen als dierenarts in Prinsenbeek. Dit keer denkt ze terug aan de kerstborrel, die al een paar keer door honden werd verstoord.
  Kerstborrel

  Kirsten van Bokhorst is dierenarts bij Dierenkliniek de Baronie. Regelmatig bericht ze op Prinsenbeeknieuws.nl over haar werk en belevenissen als dierenarts in Prinsenbeek. Dit keer denkt ze terug aan de kerstborrel, die al een paar keer door honden werd verstoord.


  Door Kirsten van Bokhorst
  Er is iets met onze kerstborrel. Ik moest daar vandaag aan denken toen Duitse herder Lica op consult kwam. Het consult van vandaag had er weinig mee te maken maar op de dag van onze kerstborrel 2014 was Lica er bijna niet meer geweest. Tijdens het spelen was ze de straat op geschoten. Daar is ze, tot grote schrik van haar baasjes, aangereden door een auto. De auto kwam met een flinke vaart aanrijden en kon Lica helaas niet meer ontwijken. Een grote klap en Lica rolde over de grond. Ze was wel bij kennis en had uiterlijk weinig verwondingen. Ter controle is ze naar onze kliniek gebracht waar we haar onderzocht hebben. Op dat moment was er wonderbaarlijk genoeg niets anders te vinden dan een paar schaafwonden. Ook op de röntgenfoto's die we maakten werden geen afwijkingen gezien.

  Vijf uur later was onze kerstborrel in volle gang. Mijn collega Han had dienst en werd gebeld; het ging ineens niet goed met Lica dus ze kwam 's avonds op controle. Even later werd ook paraveterinair Patricia ‘opgepiept' want Lica had vrij bloed in haar buik; er moest geopereerd worden! Tijdens de operatie werden bloedingen rond haar nier gestelpt. Met haar eigen bloed werd een bloedtransfusie uitgevoerd. Gelukkig met goed resultaat; ruim een jaar nadien is ze er nog steeds. 


  Een jaar later is op de dag van onze kerstborrel een andere Duitse herder geopereerd; Shockry. Shockry had de week ervoor bloed bij de urine. Na echografisch onderzoek werd een niertumor vastgesteld. De nier gaf problemen en er was kans op verdere tumorgroei. Daarom is besloten de nier te verwijderen. Een spannende operatie, en niet zonder risico's.


  De operatie verliep voorspoedig, Shockry kwam bij uit de narcose maar stortte daarna toch vreselijk in. Via een tweede operatie werd een enorm spuitend bloedvat opgespoord dat alsnog losgescheurd was. Het vat werd afgebonden maar Shockry balanceerde op de rand van leven en dood. Collega Mark is vroegtijdig van de kerstborrel vertrokken om Shockry nog te verzorgen. Hij lag stilletjes in zijn hok, maar hij leefde. En zoals het een echt kerstverhaal betaamt, kwam het gelukkig allemaal goed! Na een aantal dagen opname aan het infuus kon Shockry zelfs naar huis, en inmiddels is hij helemaal hersteld.


  Een vreemde combinatie van kerstborrels, Duitse herders en nieren. Het zal vast toeval zijn, maar we zullen deze patiënten niet snel vergeten. Wie weet wat de volgende kerstborrel ons brengt.


  Dinsdag 01 maart 2016
  PrinsenbeekDierenkliniek De Baronie
  Kerstborrel
  0
  Reacties