1. ‘Kastelen’ ter ziele

  Het is de dag na het grote feest in Boemeldonck. De dag waarop de gezichtsherkenning van de mobiele telefoon de vermoeide carnavalsvierder niet meer kan thuisbrengen, zo merkte een dorpsgenoot die veel plezier had gehad. Maar Aswoensdag is in Prinsenbeek toch vooral de dag van opruimen, schoonmaken, wassen en het ontmantelen van de grote carnavalswagens.

  Veel feestvierders moesten vanochtend misschien nog even bijkomen van de Boemeldonckse zesdaagse, maar in de horeca werd toen al volop geruimd. Bij Zaal Marktzicht zijn heel de dag ruim vijfentwintig mensen in touw. Winny van Dongen van Marktzicht kijkt terug op een goed verlopen carnaval, een feest zonder wanklank, vertelt ze. En met zoveel man lijkt het opruimen ook geen straf. Terwijl in de loop van de middag de ramen nog worden gezeemd en de vloeren worden gedweild, is Kees Oomen met een aantal mannen buiten achter de zaak aan het ruimen. ,,Wij beginnen hier altijd ’s morgens en komen de hele dag niet binnen’’, verklaart hij, terwijl hij met een afvalbak richting perscontainer gaat.

   

  Bij Eetcafé De Swaen maken ze meteen van de gelegenheid gebruik om de zaak op te knappen, vertelt kastelein Matijs Kavelaars, die een vriendenploeg aan het werk heeft. Buiten staat het nieuw meubilair al klaar. Ook hier tevredenheid over de gezelligheid in het etablissement tijdens de carnavalsdagen.

   

  Het marktplein is vanmiddag al zo goed als opgeruimd; werkers hebben zojuist de laatste dranghekken op een aanhanger geladen. ,,Gelukkig met een kraantje’’, wil een van hen even kwijt, over het anders wel erg zware werk. Op het hogere deel van de Markt wordt ondertussen de garderobetent afgebroken.

   

  Slopen

  Elders in Prinsenbeek zijn carnavalsbouwers druk met afbreken. Wat in vele maanden is opgebouwd, is in één dag helemaal ter ziele. Op industrieterrein De Lind is al veel gesloopt. Hier zijn A-clubs als de Bixe Daoke, BBB, Black Eagles en Zimkus vanochtend om negen uur begonnen met het ontmantelen van de ‘kastelen op wielen’. Met de kraan worden de wagens uit elkaar gehaald en met hand worden ze vervolgens helemaal gestript. Het afval wordt gescheiden; het geverfde papier gaat in vuilniszakken en kan gratis worden weggebracht. Het ijzer gaat in containers en brengt nog wat op per kilo. Wat overblijft is restafval. En als alle kleine stukjes ijzer eraf zijn, gaan de grote ijzeren blokken weer in de opslag voor volgend jaar, vertelt Dré Gelens, die bij de Bixe Draoke aan het helpen is.

   

  Op andere verzamelplaatsen en bouwadressen in het dorp hetzelfde tafereel. Nog even met z’n allen de schouders eronder, dan is er woensdagavond al veel werk verzet en is Boemeldonck toch echt weer Prinsenbeek.

  Woensdag 06 maart 2019
  PrinsenbeekcarnavalBoemeldonckAswoensdag
  Reacties