1. Debat met jonge Bekenaar in Kamer

  Debat met jonge Bekenaar in Kamer
  De Tweede Kamer staat vanmiddag bol van jonge energie tijdens het 24ste door Vereniging Nationale Jeugdraad (NJR georganiseerde Nationaal Jeugddebat. Jasper Zoutman (16) uit Prinsenbeek is één van de deelnemers.

  De leerling van de KSE in Etten-Leur is één van de 111 jongeren uit heel Nederland die samenkomen om hun nauwkeurig voorbereide plannen aan de politici voor te leggen. Het Nationaal Jeugddebat geeft jongeren uit alle provincies van Nederland een stem, zodat zij met beleidsmakers kunnen bespreken wat voor hen belangrijk is.

   

  Jasper heeft er veel zin in. Echt spannend vindt hij het niet, vertelt hij kort voor hij de Kamer in loopt. Sport is een belangrijk onderwerp voor hem. Mensen met een laag inkomen zouden ook de kans moeten krijgen om te sporten, zegt hij. Een goedkoop of gratis sportschoolabonnement lijkt hem een goede oplossing voor mensen die buiten hun schuld een laag inkomen hebben, is zijn idee.

   

  Minister de Jonge (VWS) zal het debat onder leiding van ondervoorzitter van de Tweede Kamer Tellegen openen. Verschillende onderwerpen komen aan bod, zo wordt er gedebatteerd over ‘Jongeren en democratie’ met kamerlid Rens Raemakers en over ‘Klimaatverandering’ met minister Wiebes (EZK). Ook het thema ‘Sport’ wordt besproken met Kamerleden van Nispen (SP), Westerveld (GroenLinks) en Heerema (VVD) en ‘Privacy en social media’ met kamerleden Kuiken (PvdA) en Koopmans (VVD).  De dag wordt afgesloten met een open debat over ‘Kiezen voor je toekomst’ met minister Van Engelshoven (OCW).

   

  Aan het Nationaal Jeugddebat gingen al vele debatten vooraf. De deelnemers komen uit alle provincies, van verschillende schooltypes en zijn van allerlei leeftijden en achtergronden. Zo zijn zij een representatieve afspiegeling van de Nederlandse jeugd. De jongeren droegen zelf de thema’s aan waarover ze willen debatteren en kregen op verschillende trainingsmomenten debatvaardigheden aangeleerd.

   

  In de politiek wordt veel beslist voor jongeren, daarom zet NJR zich in om jongeren de kans te geven om mee te praten over zaken die voor hen belangrijk zijn. Het Nationaal Jeugddebat betrekt jongeren bij de politiek en hun frisse ideeën komen via dit project terecht zowel op nationaal als provinciaal en lokaal niveau.

  www.njr.nl en www.jeugddebat.nl  

  Maandag 15 april 2019
  PrinsenbeekTweede KamerNationaal JeugddebatNJR
  Debat met jonge Bekenaar in Kamer
  Reacties
 1. Iets gebeurd in ons dorp?
  Een aankondiging?
  Stuur uw nieuws en foto's s.v.p. naar de redactie.