Groenrijk 728 augustus
 1. Hoedenontwerpster Joke van Amerongen

  Het atelier van Joke van Amerongen (1949) aan de Schutsestraat is gevuld met prachtige hoeden. In diverse kleuren en van diverse materialen. Geschikt voor dagelijks gebruik, een bruiloft, een chique feest, de carnaval of een andere feestelijke gelegenheid. Ware kunstwerken waar de creativiteit en originaliteit vanaf spat.
  • De ontwerpster in het atelier tussen haar creaties.
  • Joke met één van haar dagelijkse hoeden.
  (Foto's: Carmen Walman, Studio Colorique)

  Door Carmen Walman

  Joke was van jongs af aan al creatief en geïnteresseerd in mode en kleuren. Tijdens de opleiding tot lerares vond ze handenarbeid en handwerken dan ook de leukste vakken. Iets creëren, niets in iets veranderen. Vervolgens leerde Joke op het creatieve vlak edelsmeden, schilderen en het ontwerpen van kleding.

   

  Maar pas tijdens de carnaval in Prinsenbeek, waar ieder jaar prachtige kostuums en hoeden de revue passeren, kwam Joke zeventien jaar geleden op het idee om een opleiding tot hoedenontwerpster te gaan volgen.

   

  Er volgde een hectische en intensieve periode van collecties maken, exposities houden, meedoen aan wedstrijden en aan modeshows. Er werden wedstrijden gewonnen en er kwamen aanvragen voor interviews. Langzamerhand kreeg Joke naamsbekendheid en werden de eerste bestellingen geplaatst.

   

  Prinsjesdag

  De creaties van Joke waren te bewonderen tijdens de Ladies Day van Breda Hippique, op de Haringparty en op de Sociëty Lunch. Zelfs bij de hoedjesparade van Prinsjesdag heeft Joke haar visitekaartje achter kunnen laten. De echtgenote van voormalig minister Ad Klink schitterde tijdens Prinsjesdag 2009 in een prachtige creatie van haar hand. Volgens de laatste berichten heeft Koningin Màxima nog geen bestelling geplaatst, maar wie weet gaat dat nog eens gebeuren.

   

  De hoeden zijn door de jaren heen met het modebeeld mee veranderd. Want vanzelfsprekend moet een hoed passen bij de kleding en bij de gelegenheid. Wat niet is veranderd is het proces om een hoed te maken. Anders dan een architect tekent Joke geen ontwerp voor haar hoeden, maar zorgen het type vrouw of man, de gelegenheid en de materiaalkeuze voor de inspiratie. Waarbij in het geval van een wedstrijd het thema bepalend is voor de uitvoering van de te maken hoed.

   

  Snijden, buigen, stomen

  Daarna volgt het proces van snijden, buigen, stomen en (door)passen. Het creëren van een hoed kost gemiddeld acht uur handwerk. Een proces waar nog steeds nauwelijks hulpmiddelen aan te pas komen en dat veel kracht en doorzettingsvermogen vraagt.

   

  Zodra het weer mogelijk is in tijden van corona gaat Joke weer starten met de diverse workshops hoeden maken. Ook is ze dan van plan om open huis te houden en vele hoeden te koop aan te bieden. En daarmee weer ruimte te maken voor nieuwe creaties. Want dat Joke doorgaat met het maken van hoeden dat is wel zeker. 

  Donderdag 15 oktober 2020
  Prinsenbeekambachtenhoedenontwerpster
  • De ontwerpster in het atelier tussen haar creaties.
  • Joke met één van haar dagelijkse hoeden.
  (Foto's: Carmen Walman, Studio Colorique)
  0
  Reacties