Groenrijk kerst 2021
 1. ‘Hoe is het om blind te zijn?’

  Het is Internationale Dag van de Witte Stok, een dag met veel aandacht voor dit hulpmiddel voor blinden en slechtzienden. Aanleiding voor groep 6 van basisschool De Horizon in Prinsenbeek om eens te horen hoe het is om blind te zijn. Mos (20) en Evy (5) kwamen hierover vrijdagmiddag in de klas van juf Esther vertellen.
  (Foto's: Isabel Pijnappels)

  Mos heeft al de nodige ervaring voor de klas; al tien jaar komt hij bij zijn moeder in de groep uitleg geven. Voor Evy was het nog spannend om bij al die grote kinderen haar verhaal te doen. Maar zij heeft als voordeel dat het haar eigen basisschool is. Haar moeder is er ook bij. En zodra de leerlingen met al hun vragen komen, heeft ook Evy haar antwoorden klaar.

   

  Mos heeft altijd op een speciale school voor blinden en slechtzienden in Rotterdam gezeten, vertelt hij. Vorig jaar heeft hij zijn havodiploma gehaald en nu gaat hij een aantal dagen in de week naar een revalidatiecentrum voor blinden in Apeldoorn om zelfstandiger te worden. Daarna wil hij verder studeren. Als Evy zich voorstelt, vertelt ze trots dat ze heel goed dingen kan voelen en deze zo ook kan herkennen. Omdat zij op een reguliere basisschool zit, leert ze ook meer in de ziende wereld te leven, legt juf Esther uit.

   

  Als de kinderen in de klas vragen mogen stellen, willen ze dat allemaal wel. Mos vertelt dan dat hij blind is geboren; bij Evy kwam het door een ziekte. Zij heeft kunstogen, vertelt ze. Waarna er een voorbeeldexemplaar door de klas gaat. De leerlingen willen alles weten, ook hoe Evy mee kan doen in de gymles. ,,Een andere juffrouw helpt mij dan, zodat ik niet val’’, zegt ze.

   

  ,,En hoe is dat om blind te zijn?’’ Evy vindt het ‘soms wel fijn’. ,,Ik kan heel goed voelen, en luisteren waar kinderen naartoe gaan.’’ Mos bevestigt dat hij ook beter ruikt en hoort. ,,Ik stoot wel vaker mijn schenen.’’ Goed horen en ruiken heeft volgens juf Esther vooral te maken met bewustzijn. ,,Maar voelen is echt beter ontwikkeld; vingertoppen moeten echt goed kunnen voelen.’’

   

  Braille

  Mos geeft uitleg over het brailleschrift, de zware brailleboeken en speciale leerboeken met reliëf, de bijzondere typemachine en andere hulpmiddelen. De leerlingen mogen zelf ook proberen het brailleschrift te lezen. Mos toont de mini-daisyspeler waarop hij zijn luisterboeken zet. Evy vertelt over haar hobby paardrijden en over fietsen op de tandem. Mos heeft een tandemsportfiets, zwemt graag en is goed in showdown, een tafelbalspel dat wordt gespeeld op het gehoor.

   

  Wat hij later wil worden, vindt Mos nog best ingewikkeld. Daar is hij nog over aan het nadenken. Evi weet het wel, zij wil dierenverzorgster worden. ,,Ik houd van dieren.’’ Maar voorlopig vooral lekker spelen met barbies, het poppenhuis en in het speelgoedkeukentje, net als alle andere kinderen.

   

  Voorrang

  Het is niet voor niets de Dag van de Witte Stok. Mos geeft daarom uitleg over hoe hij die in het verkeer gebruikt. Belangrijk is dat de mensen op straat weten dat degene met de stok altijd voorrang heeft, zegt hij. Of dat niet lastig is met die elektrische auto’s, vraagt een jongen. ,,Als zo’n auto hard rijdt, hoor je de wielen wel, maar niet als die zacht rijdt’’, is de ervaring van Mos. ,,Maar ze moeten nu gelukkig verplicht een geluidje hebben.’’

   

  Van begin tot eind blijft de klas geboeid luisteren en willen de kinderen alles weten. ,,Want hoe weet je nu waar alles staat in de winkel?’’ In een supermarkt lukt dat niet, is de ervaring van Mos, die dan gebruik maakt van de servicebalie. Hij gaat dan ook het liefst naar speciaalzaken, waar iemand hem kan helpen.

   

  Superleuke les

  Voor ze er erg in hebben is de toch zeer uitgebreide les alweer afgelopen. Een superleuke les; ik ben heel veel te weten gekomen, reageert één van de kinderen. En een ander: ,,Alles was nieuw wat ik heb gehoord; ik had nog nooit een blind persoon ontmoet.’’ Ze zijn vooral onder de indruk van wat er wél kan als iemand blind is. ,,Ik vind dat echt heel knap.’’ Voor Evy en Mos was het ook een geslaagde middag. Zij beloven nog vaker langs te komen.

  Vrijdag 15 oktober 2021
  PrinsenbeekInternationale Dag van de Witte Stokblindslechtziend
  (Foto's: Isabel Pijnappels)
  0
  Reacties