1. ‘Het heeft ons leven verrijkt’

  Er is veel bereikt en er zijn mooie vriendschappen ontstaan tijdens de wekelijkse taallessen aan de Syrische statushouders in Prinsenbeek. Daarover zijn ze het allemaal eens, de vijf vrijwilligers die al drie jaar op maandagmiddag in kerkgebouw Het Kruispunt lesgeven. Deze week was Ernée Alting er voor het laatst bij.

  Voor de gelegenheid hadden haar collega-docenten Annie Aarts, Ineke Naber, Laurien Ietswaart en Vera Roovers er met de cursisten een gezellig samenzijn van gemaakt. Met Nederlandse en Syrische lekkernijen op tafel. Arwa uit Damascus somt zonder haperen in het Nederlands alle ingrediënten van de door haar bereide gerechten op.

   

  Bijna drie jaar geleden kwamen de eerste twaalf statushouders in de Eglantier wonen. Een enthousiaste groep Bekenaren ging meteen aan de slag om de nieuw dorpsgenoten te begeleiden bij het wonen en taallessen te geven. Dat bleek een succes. ,,Inmiddels hebben verschillende van deze eerste statushouders een vast baan gevonden en hebben de meesten van hen eigen woonruimte in de regio’’, vertelt François Olsthoorn, die vanuit protestants kerk Het Kruispunt samen met Huib Jansen van parochie OLV ten Hemelopneming en Ria Bekkers van het Keniaproject Prinsenbeek het initiatief nam om de Syriërs een warm welkom in het dorp te geven.

   

  Ook de taallessen van de zes vrijwilligers – Danielle Staelens deed dat vanuit huis - zijn vanaf het begin goed bezocht en de deelnemers waardeerden die zeer. Ernée vindt het een beetje dubbel om te stoppen. Het heeft haar immers zoveel gebracht. ,,Ik heb nog nauw contact met alle gezinnen van de eerste lichting. Ik ben mee gegaan om gezinsleden op te halen op Schiphol. En ik was plaatsvervangend moeder en tolk bij een keizersnede. Het heeft ons leven verrijkt.’’

   

  Handen en voeten

  Ze zijn vooral trots op de cursisten, vertellen de dames. ,,Eerst communiceerden we met handen en voeten. En nu kunnen we volwaardige volwassen gesprekken voeren.’’ Taleb is leerling vanaf het eerste begin en volgt de lessen nog steeds. Tegenwoordig komt hij op de fiets vanuit Heusdenhout, ook deze maandagmiddag. ,,Taleb is een topstudent'', vinden zijn instructeurs. Hij moet lachen om zoveel lof en bedankt de dames voor hun moeite. Omar doet intussen ruim een jaar mee. ,,Ik kan het nu beter spreken; het helpt goed.’’ Hij hoopt binnenkort te starten met de studie werktuigbouwkunde, een opleiding die hij eerder in Syrië al had afgerond.

   

  Hun weg gevonden

  Toch is dit volgens Ernée wel het juiste moment om ermee te stoppen. ,,Ze hebben allemaal hun inburgeringsdiploma gehaald en hun weg gevonden. Een aantal heeft een baan. Het gaat goed met de gezinnen. En ik neem geen afscheid van deze statushouders of de collega’s hier, ik stop met de maandagmiddaglessen. Hoewel ik het wel zal missen.’’

  Wat ook meespeelt bij haar besluit om te stoppen, is de geringe belangstelling voor de lessen bij de vooral jonge statushouders die later naar de Eglantier zijn gekomen. Hoe het straks verdergaat met de taallessen in Prinsenbeek is dan ook nog niet helemaal duidelijk, aldus de dames, die dat de komende tijd gaan bekijken.

  Vrijdag 19 april 2019
  PrinsenbeekstatushouderstaallessenSyrie
  Reacties
 1. Iets gebeurd in ons dorp?
  Een aankondiging?
  Stuur uw nieuws en foto's s.v.p. naar de redactie.