1. Grip op je voedsel met Herenboeren

  Grip op je voedsel met Herenboeren
  Het was erg rustig donderdagavond tijdens de tweede de Prinsenbeekse informatieavond van de Stichting Herenboeren Breda. Mogelijk door de start van de meivakantie; bij eerdere sessies was de opkomst immers een stuk groter. Degenen die wel naar Zaal Marktzicht waren gekomen, toonden zich enthousiast over de plannen om samen duurzaam voedsel te gaan produceren.

  De stichting wil seizoengroenten, fruit, aardappelen, vlees en eieren van het eigen land produceren. Met de gemeente Breda zijn er gesprekken gaande over een stuk grond.

   

  Tijdens de informatieavond ging Koen, één van de kartrekkers, in op het concept, na eerst de impact van de traditionele landbouw op het milieu aan te kaarten. ,,Wij vinden dat het zo niet verder kan. En we zullen alleen iets bereiken als we zelf iets gaan doen.’’

   

  Middels Herenboeren willen de deelnemers grip krijgen op de manier waarop het voedsel wordt geproduceerd. ,,Het schoonste is om het zelf te verbouwen, maar dat kan niet iedereen. Maar we kunnen wel voor ons laten boeren. Daarom gaan we samen een boerderij beginnen. Een boerderij in nauwe samenwerking met de natuur. Waarmee we waarde toevoegen aan de biodiversiteit en aan ons eigen leven’’, aldus spreker, die meermaals wijst op de successen in Boxtel, waar al zo’n Herenboerderij draait.

   

  Een Herenboerderij is een kleinschalig, coöperatief, gemengd bedrijf op zo’n twintig hectare. Een coöperatie van tweehonderd huishoudens is eigenaar. Als lid van de coöperatie investeer je eenmalig 2.000 euro om de oprichting van de boerderij te financieren en betaal je jaarlijks contributie. Samen hebben de deelnemers een professionele boer in dienst, die exclusief het door hen gewenste eten produceert. De Herenboerderij gaat duurzaam en zo natuurlijk mogelijk werken. De intentie is om in de zomer van 2020 de eerste oogst van het land te halen.

   

  Door middel van informatieavonden in de regio, markten en openbare bijeenkomsten proberen de kartrekkers leden te werven voor de coöperatie. De boerderij kan van start als er 150 mensen middels een intentieverklaring hebben aangegeven te willen deelnemen. Herenboeren Breda zit nu op de helft. Meer info: klik hier.

  Vrijdag 19 april 2019
  PrinsenbeekHerenboerenBreda
  Grip op je voedsel met Herenboeren
  Reacties
 1. Iets gebeurd in ons dorp?
  Een aankondiging?
  Stuur uw nieuws en foto's s.v.p. naar de redactie.