1. Gemengde reacties project Biemanshof

  Nieuwbouwproject ‘Biemanshof’ aan de Beeksestraat 53 in Prinsenbeek roept gemengde reacties op. Veel omwonenden zijn niet blij met de plannen, terwijl andere dorpsgenoten er in de toekomst juist hopen te kunnen gaan wonen. Beide groepen waren aanwezig tijdens de gecombineerde informatiebijeenkomst woensdag in Zaal Marktzicht.

  De avond over het bouwplan op het 2.800 m² grote perceel op de hoek van de Beeksestraat-Pater Rommelaan in Prinsenbeek was georganiseerd door projectontwikkelaar Vexpro, samen met architect Kees van Beijsterveldt en makelaar Mona van de Wiel. Het was druk, tachtig stoelen waren er klaargezet, maar lang niet iedereen kon gaan zitten. Er waren teleurgestelde en boze omwonenden, die de projectontwikkelaar vooral gebrek aan communicatie verweten. ,,Er kwam pas een brief na klachten van omwonenden’’, klonk uit de zaal. Maar ook nieuwsgierige en gretige andere Bekenaren waren present. ,,Het is een mooi plannetje. Ik wil kleiner gaan wonen, met minder onderhoud’’, reageerde een gegadigde. Niet toevallig overigens dat beide groepen tegelijk waren uitgenodigd, bevestigde de organisatie, die hiermee escalatie wilde voorkomen.

   

  Eline Vermeer van projectontwikkelaar Vexpro uit Gilze gaf een toelichting op het initiatiefplan, waarvoor nog wel een bestemmingsplanprocedure moet worden doorlopen. In januari heeft Vexpro volgens Vermeer te horen gekregen dat het college van burgemeester en wethouders positief staat tegenover een plan voor vijf patiowoningen en een twee-onder-een-kapwoning óf vier appartementen. En Vexpro heeft gekozen voor vier gestapelde woningen in plaats van de tweekapper op de plek van de huidige boerderij.

   

  Architect Kees van Beijsterveldt gaf aan al vijf jaar met het plan bezig te zijn. En dat de duurzame patiowoningen tegen de erfgrens aan worden gebouwd, om een zo groot mogelijk hof over te houden. Ze worden ruim drie meter hoog en de appartementen ruim zes meter. ,,Waarbij de overlast voor de omliggende erven zo minimaal mogelijk zal zijn’’, aldus de architect.

   

  Verschillende bewoners van de Pasquélaan waren het daar duidelijk niet mee eens.  Zij zijn teleurgesteld. ,,We hebben dit huis ooit gekocht vanwege het uitzicht met de bomen, het vrije in het centrum van het dorp. Straks kijken we tegen een muur van drieënhalve meter’’, aldus één van hen. Ze zouden het nog kunnen begrijpen als er wat meer naar het midden van het perceel zou worden gebouwd. Ze verwachten niet dat ze het nog kunnen tegenhouden, gaven ze aan. Een andere toehoorder dacht daar duidelijk anders over. Hij wees op de verkeersfunctie van de Beeksestraat, waar dagelijks nu al teveel voertuigen overheen gaan. Iets wat er volgens hem toe doet bij de bestemmingsplanwijziging.

   

  Eline Vermeer vertelde het publiek nog dat de naam van het project is afgeleid van de inscriptie ‘Biemans 1886’ op de gevelsteen in de boerderij die er nu staat. En dat Vexpro het perceel in 2018 heeft aangekocht en verder is gegaan met een plan dat er al lag. Intussen is er asbest verwijderd uit het pand en de tuin. Ook is het merendeel van de bomen gekapt, omdat het hoge perceel op plaatsen tot 60 centimeter moet worden afgegraven in verband met de ligging ten opzichte van omliggende percelen. 

   

  Ze zei te verwachten dat het nog wel een jaar duurt voor de bestemmingsplanprocedure is doorlopen en de bouwvergunning kan worden aangevraagd. Bij het project betrokken makelaar Mona van de Wiel gaf aan te verwachten in het voorjaar van 2020 met de verkoop te kunnen starten. En dat het project eind 2020 klaar zou kunnen zijn. Vier patiowoningen zullen rond de 400.000 euro gaan kosten en de grootste ongeveer 450.000 euro. De vier appartementen ongeveer 300.000 euro. De toewijzing gaat op volgorde van inschrijving.

   

  Donderdag 14 maart 2019
  PrinsenbeeknieuwbouwprojectbouwplanBeeksestraatVexproVan de Wiel Makelaardij
  Reacties
 1. Iets gebeurd in ons dorp?
  Een aankondiging?
  Stuur uw nieuws en foto's s.v.p. naar de redactie.