Groenrijk zomergoed 728
  1. ‘Gelukkig volgende week weer gewoon aan het werk’

    Na dertig jaar bij Dierenkliniek De Baronie in Prinsenbeek heeft dierenarts Peter Bastiaansen (66) vandaag de pensioengerechtigde leeftijd bereikt. Dat zal passanten bij zijn woning in de Beeksestraat ook niet zijn ontgaan.
    • (Foto: Ellen Uittenbogaard)
    • (Foto: Cor Oomen)

    Zijn vier kinderen hadden als verrassing een groot spandoek en een bord in de voortuin geplaatst.

     

    Helemaal stoppen doet hij overigens niet. Hij blijft parttime verbonden aan de Prinsenbeekse dierenartsenpraktijk. ,,Ik verlang naar volgende week, dat ik weer aan het werk kan’’, haast hij zich te zeggen. 

     

    Peter Bastiaansen is een bekend gezicht bij de dierenartsenpraktijk. Zijn eerste werkzaamheden verrichtte hij in de door Co Lutz opgerichte praktijk net na zijn afstuderen, halverwege de jaren tachtig. Na vijf jaar in Bolivia en wat omzwervingen kwam hij hier zo’n dertig jaar geleden terug. ,,Toen was het nog een gemengde praktijk, voor kleine huisdieren en landbouwhuisdieren als varkens, koeien en paarden.

     

    Leuk om naar de boeren te gaan

    Later specialiseerden de dierenartsen zich in kleine huisdieren als honden, katten, konijnen en vogels. De combinatie werd te omslachtig. Maar Bastiaansen vond dat ergens ook wel jammer. ,,Het was toch heel leuk om naar de boeren te gaan.’’

     

    Andere grote verschillen tussen vroeger en nu, kan hij zo niet meteen noemen. Wat hij vooral mooi vindt, is dat er in deze tijd zoveel meer mogelijk is, van bloedonderzoek, röntgen tot endoscopie.

     

    Vogels

    Door de jaren heen heeft de dierenarts zich steeds meer gespecialiseerd in vogels, zijn grote passie. ,,Daar had ik altijd al veel aardigheid in. Dan blijkt dat je er wel handig in bent en krijg je de naam.’’ Nu komen mensen met vooral papegaaien uit het hele land met hun vogels naar de papegaaiendokter in Prinsenbeek. Zelf houdt hij, behalve kippen en schildpadden, vanzelfsprekend ook zijn favoriete vogels.

     

    Net als andere kleine huisdieren zijn mensen vogels steeds meer als deel van het gezin gaan zien, is de ervaring van Bastiaansen. ,,Veel mensen houden ze ook gewoon in de woonkamer en doen aan ‘freeflight’.’’ Ze laten ze zowel binnen als buiten los rondvliegen.

     

    Dat hij ook na zijn pensioen nog doorgaat, maakt wel duidelijk hoe graag hij zijn vak uitoefent. ,,Het mooie is dat je te doen hebt met zowel de dieren als hun eigenaren. En dat je dieren beter kunt maken.’’ Maar ook als een dier niet meer verder kan, en Bastiaansen het in alle rust kan helpen, kan dat mooi zijn, vindt hij.

    Zaterdag 23 mei 2020
    Prinsenbeekdierenartspensioenpapegaaienhuisdierenvogels
    • (Foto: Ellen Uittenbogaard)
    • (Foto: Cor Oomen)
    0
    Reacties