Groenrijk 728 moederdag
 1. Geen zwarte Piet meer op school

  Zwarte Piet is niet meer welkom op de Prinsenbeekse basisscholen. Voortaan wordt Sinterklaas vergezeld door roetveegpieten. Dit geldt overigens voor alle basisscholen in heel Breda. 
  Geen zwarte Piet meer op school

  Dit staat in een mail van de gezamenlijke besturen voor Primair Onderwijs in Breda en omstreken aan de ouders van de leerlingen.

   

  Alle scholen in Breda zetten vanaf nu alleen nog roetveegpieten in. ‘Daarmee volgen wij het Sinterklaasjournaal. Een landelijk en herkenbaar verhaal dat aansluit bij de veranderingen in de maatschappij én recht doet aan de kern van het verhaal waarin piet pakjes door de schoorsteen bezorgt.’

   

  ‘Voor ons staat voorop dat het een feest is voor álle kinderen, waarbij zij saamhorigheid en plezier voelen’, schrijven de besturen, die het betreuren dat de standpunten in de zwartepietendiscussie zich soms zo verharden. 

   

  ‘Het kan in onze ogen nooit de bedoeling zijn dat een symbool van een kinderfeest mensen het gevoel geeft uitgesloten te worden of mensen pijn doet’, aldus de besturen, die het belangrijk vinden als onderwijs actief een bijdrage te leveren aan een maatschappij waarin iedereen zich gewaardeerd voelt om wie hij of zij is, ongeacht achtergrond of geloofsovertuiging. ‘Daarnaast willen wij het sinterklaasfeest als prachtige traditie behouden. Een verhaal vol magie dat kinderen blij maakt en volwassenen verbindt.’

   

  Ze realiseren zich dat ze met deze keuze sommige ouders teleurstellen, omdat die hechten aan de zwarte Piet als onderdeel van de traditie, schrijven ze. ‘Wij zijn ervan overtuigd dat de roetveegpiet bij jonge kinderen voor eenzelfde magie kan zorgen.'

   

  Sinterklaas Comité Prinsenbeek

  Welke kleurkeuze het Sinterklaas Comité Prinsenbeek gaat maken bij de ontvangst van Sint en Piet in het dorp, wordt komende zaterdag bekendgemaakt. Nadat de gemeenteraad zich hierover heeft uitgesproken, zoals in het Bredase overleg is afgesproken, verklaart Jaap Rutten van het comité.

   

  Er is recent overleg geweest met verschillende partijen - waaronder de schoolbesturen - in Breda, onder leiding van oud-burgemeester Peter van der Velden. Waarbij het Prinsenbeekse comité de dorpen en wijken vertegenwoordigde. BN DeStem meldt vandaag dat de kleur van Piet uiteindelijk spelbreker was en dat partijen er niet samen uitgekomen zijn. 

  Dinsdag 15 september 2020
  PrinsenbeekSinterklaasZwarte Pietscholenroetveegpiet
  Geen zwarte Piet meer op school
  0
  Reacties
 1. Iets gebeurd in ons dorp?
  Een aankondiging?
  Stuur uw tips, nieuws en foto's s.v.p. naar de redactie.