Groenrijk 728 voorjaarsbloeiers
 1. Francine Lamers – ‘Atelier Making Memories’

  In de rubriek over oude en nieuwe ambachten in Prinsenbeek vandaag een interview met Francine Lamers, die met bodycasting een persoonlijke en tastbare herinnering creëert. Vooral handen zijn populair, maar ze maakt bijvoorbeeld ook schalen van de afdruk van de buik van een zwangere vrouw.
  (Foto's: Carmen Walman, Studio Colorique)

  Door Carmen Walman

  Een tastbare herinnering hebben na het overlijden van een dierbare is voor veel mensen erg waardevol. Dat geldt ook voor Francine Lamers zelf. Zij zou willen dat ze vijf jaar geleden, op het moment dat ze haar vader verloor, van het bestaan van bodycasting op de hoogte was geweest. Bodycasting betekent letterlijk vertaald het kopiëren van (delen) van een lichaam. Levensechte afdrukken van (delen van) volwassen, kinderen en dieren. Voor altijd een afdruk hebben van de hand van je dierbare. Dat zou niet alleen een mooie herinnering, maar ook een grote steun zijn geweest bij haar rouwproces.

   

  Herkenning

  Een persoonlijke en tastbare herinnering vastleggen. Dat is wat Francine nu voor anderen kan en wil betekenen. Of dat nu het vereeuwigen van de hand van een dierbare is, een zwangerschapsbuik, de voetjes van een vlinderkindje of de poot van de trouwe viervoeter. Met persoonlijke aandacht samen werken aan het eindresultaat. En als het moment daar is dat de afdruk of het kunstobject klaar is, is daar de herkenning en vaak ook  de emotionele ontlading.

   

  Francine werkte als mondhygiëniste en was vertrouwd met het maken en gieten van (gebits)afdrukken. Daarnaast komt ze uit een creatieve familie; ze heeft zoals we dat noemen het creatieve DNA. Gaandeweg ontstond een behoefte om meer te betekenen voor anderen en de behoefte om haar creatieve vaardigheden te benutten. Deze combinatie van factoren maakte dat ze begon te experimenteren met het maken van 3D-afdrukken. Eerst van de poot van haar eigen hond. Vervolgens maakten enkele modellen het mogelijk verder te oefenen met het maken van afdrukken van bijvoorbeeld handen en torso’s. Ze heeft net zolang geoefend in haar atelier in Prinsenbeek tot ze het proces en de techniek meer dan volledig onder de knie had.

   

  De handen van een persoon vertellen veel en zijn om die reden misschien wel populair te noemen. Ook twee handen van een echtpaar dat bijvoorbeeld het vijftigste huwelijksjubileum viert zijn prachtig om te vereeuwigen en om cadeau te geven.

   

  Elk detail van de huid

  Het maken van een afdruk levert het beste resultaat op indien iemand in leven is, dan wel uiterlijk binnen 24 uur na overlijden. Als het nodig is komt Francine op locatie, indien dit binnen een redelijke afstand van Prinsenbeek is. Nadat de wensen goed zijn besproken maakt ze een mal van afdrukmateriaal. De mal is heel precies en neemt elk detail van de huid over. Zelfs details die je met het blote oog niet ziet. De ring die iemand draagt, maar ook iedere rimpel. Vervolgens wordt die gegoten met een kunsthars. Al naar gelang de wens van de klant. Want nagenoeg alles binnen dit ambacht is mogelijk qua uitvoering en kleur.

   

  Baby Belly Bowl

  Als belangrijkste trend signaleert Francine de ontwikkeling van materialen. Naast gips, zijn porseleingips, kunsthars en siliconen materialen die veel worden gebruikt. De wens voor een binnen- of buitenobject bepaalt mede de materiaalkeuze. Een andere trend is de ‘Baby Belly Bowl’; van de afdruk van de zwangere buik wordt een schaal gemaakt, waarin na de geboorte de baby vanzelfsprekend precies past. Een prachtig aandenken aan de zwangerschap. Voor het maken van een torso roept Francine de hulp in van een vriendin. De persoon in kwestie moet staan en de zwaartekracht werkt dan niet mee. Het maken van alle andere afdrukken kan Francine zonder hulp.

   

  Om een indicatie te geven: Het maken van een afdruk van bijvoorbeeld twee handen in elkaar kost driekwart dag aan arbeid, daar komen de droogtijden dan nog bij. De prijs bedraagt €125 en voor elke extra hand wordt de prijs met €40 verhoogd. De uv-lak en een houten plateau of anderszins zitten daarbij inbegrepen. Om de houdbaarheid te waarborgen adviseert Francine het beeld of kunstvoorwerp ééns in de zoveel tijd voor onderhoud terug te brengen.

   

  Workshops

  Plannen voor de toekomst heeft de Prinsenbeekse genoeg. Nu de afnemende coronamaatregelen het weer mogelijk maken, staan er binnenkort bijvoorbeeld weer diverse workshops op de planning. https://www.ateliermakingmemories.nl/

  Donderdag 24 juni 2021
  Prinsenbeekgipsafsdrukkenbodycasting
  (Foto's: Carmen Walman, Studio Colorique)
  0
  [nexturl]
  Reacties