Groenrijk zomergoed
 1. Filmpje over 400 jaar oude ‘Nieuwe Sluis’

  Zwartenbergse amateurhistoricus Ton van den Wijngaart deed jaren geleden een mooie ontdekking. Het betrof een 400 jaar oude sluis - in dit geval een tunnel onder de dijk door - waarlangs water vanuit de Zwartenbergse polder naar de Mark geleid kon worden, maar als er droogte was ook andersom.
  • (Foto: Uit video Waterschap Brabantse Delta)
  • (Foto: Waterschap Brabantse Delta)

  Bij projecten is archeologisch onderzoek een verplichting, dus dat gebeurde ook bij Noordrand Midden, een project met natuurbouw en dijkversterking aan de noordkant van Prinsenbeek en Etten-Leur. Op de Zeedijk in Etten-Leur is de oude sluis tevoorschijn gekomen. Dat resulteerde in een filmpje van het Waterschap Brabantse Delta, klik hier . Hierin vertelt Van den Wijngaart enthousiast over de door hem ontdekte, en later blootgelegde schat. En onlangs is op die plek ook een bord met ‘De Nieuwe Sluis’ onthuld.

   

  De verzakking en uitstulping aan de landkant van de dijk waar Van den Wijngaart het over heeft, was vroeger voor wie een beetje oplette goed te zien, vertelt Bekenaar Piet Sloven. ,,Ten zuiden van de doorlaat heeft volgens een kaart een molentje gestaan, vermoedelijk om het water uit de polder omhoog te brengen, om het vervolgens uit de polder te laten lopen.'' Sloven probeerde gedaan te krijgen dat ook daar veldonderzoek naar gedaan zou worden. ,,Maar die gunst is ons onthouden, omdat de plek net buiten de projectbegrenzing ligt. In mijn ogen een gemiste kans omdat alle materieel in de buurt was.’’

   

  Natuurplan Noordrand Midden, ten noorden van Etten-Leur en Prinsenbeek, omvat natuurgebieden Weimeren, Zwartenbergse polder, Strijpen/De Berk en Kelsdonk/Zwermlaken, een gebied van zo’n 750 hectare. Waterschap Brabantse Delta verbetert er de waterhuishouding in combinatie met de realisatie van het Natuurnetwerk Brabant. 

  Maandag 13 mei 2024
  PrinsenbeekNoordrand MiddenWaterschap Brabantse DeltaDe Nieuwe Sluis
  • (Foto: Uit video Waterschap Brabantse Delta)
  • (Foto: Waterschap Brabantse Delta)
  Deel dit artikel op:
  0
  [nexturl]
  Reacties