Fietsbrug Halsche Vliet geopend
Het leek er immers even op dat de brug er nooit zou komen, maar Piet Sloven gaf niet op en bleef zich er sterk voor maken. De door de heemkundekring van Prinsenbeek en ‘Jan uten Houte’ van Etten-Leur voorgedragen naam is daar een verwijzing naar. Die werd in het gezin van Sloven veelvuldig gebruikt, en staat voor ‘gelukje’.
Even voor de onthulling waren wethouders Peter Bakker van de gemeente Breda en Jean-Pierre Schouw van de gemeente Etten-Leur, na een kort woordje, elkaar op de brug tegemoet gefietst. Voorzitter Ad van Melis van de Prinsenbeekse heemkundekring ging in zijn toespraak nog wat uitgebreider in op de brug in het gebied. En gaf aan blij te zijn 'dat er een element in ons buitenheem is wat velen in staat stelt nog meer van ons buitengebied te genieten.'
De Hooglaarsestraat nodigt uit tot een mooie fietstocht of wandeling door het groene landschap. Aan de overkant van de Halsche Vliet ligt de Haagse Dijk in Etten-Leur, ook wel bekend als het ‘Koeienpad’. Maar waar de Hooglaarsestraat vroeger eindigde in een weiland zonder doorgang, is er met de nieuwe fietsbrug nu een verbinding ontstaan tussen deze twee routes.
Waterloop is gemeentegrens
Het was al een lang gekoesterde wens deze delen van het buitengebied beter te ontsluiten en te verbinden voor fietsrecreanten. Binnen het project Noordrand Midden is het idee ontstaan om juist op deze plek een recreatieve verbinding te realiseren. Midden in deze brede waterloop ligt namelijk de gemeentegrens tussen Breda en Etten-Leur.
Belangrijke doelen van het project Noordrand Midden zijn vernatting van en extra natuur in het gebied. Daarbij houden ze rekening met de agrarische belangen en zorgen ze dat de natuur past bij het gebied. Maar het project is volgens de betrokken gemeenten ook van belang voor inwoners en recreanten. De gemeenten hebben daarom meegewerkt aan een aantal recreatieve voorzieningen. Zo worden er op diverse plekken wandel- en laarzenpaden aangelegd.
De nieuwe fietsbrug is grotendeels betaald door de gemeente Breda; Etten-Leur nam zo’n 75.000 van de 300.000 euro voor haar rekening. Dat had te maken met de financiering van ecologische verbindingszone De Groene Schakel, waarvan de gemeente Etten-Leur de kosten op zich had genomen. Zo’n vijftien jaar geleden is tussen het Liesbos, bosgebied De Hooiberg en natuurgebied De Berk robuuste ecologische verbinding De Groene Schakel gerealiseerd. De fietsbrug is nu het tweede belangrijke verbindingsproject op het grensgebied van Breda en Etten-Leur.