Groenrijk 728 100920
 1. Eikenprocessierups te lijf

  De medewerkers van Prop Beplantingswerken zijn al drie weken bezig met het verwijderen van de eikenprocessierups uit de bomen in Prinsenbeek. Vanochtend waren ze onder meer in de Beeksestraat aan het werk.
  Eikenprocessierups te lijf

  Deze straat pakten ze alvast mee op weg naar een calamiteit aan de Middenweg, vertelt een medewerker.  Ze doen deze klus in opdracht van Bart van den Oord Hoveniers voor de Gemeente Breda. ,,We zijn begonnen bij Halle en werken als het ware van noord naar zuid.’’ De plaag is vooral in het buitengebied aanzienlijk, is de ervaring.

   

  De deze warme zomerdag met beschermende kleding dik aangeklede medewerker gaat met de hoogwerker van boom naar boom om de rupsen weg te zuigen. De verwachting is dat ze nog wel een week of twee bezig zijn in Prinsenbeek, zegt hij. Straten met flinke overlast als de Zanddreef en Weimersedreef staan nog op het programma.

   

  Dit jaar neemt de gemeente veel extra maatregelen om de overlast van de rups zoveel mogelijk terug te dringen, meldde de gemeente eerder. Ze zet in op het beheersen van de situatie en richt zich op het stimuleren van de natuurlijke vijanden, met een mix aan maatregelen. De aanpak is zoveel mogelijk ecologisch. Maatregelen zijn bijvoorbeeld nestkastjes, feromoonvallen, rupsenvallen, het ecologisch maaien onder eikenbomen en het wegzuigen van de nesten.

   

  Ten opzichte van 2019 is dit jaar meer capaciteit beschikbaar om iets tegen de eikenprocessierups te doen. De kosten bedragen in 2020 circa €0,6 miljoen. Het grootste deel van dat bedrag wordt ingezet voor het wegzuigen van rupsen naar aanleiding van meldingen. Het melden van nesten kan via www.breda.nl of tel. 14076.

  Vrijdag 31 juli 2020
  Prinsenbeekeikenprocessierupsgemeente Breda
  Eikenprocessierups te lijf
  Reacties
 1. Iets gebeurd in ons dorp?
  Een aankondiging?
  Stuur uw tips, nieuws en foto's s.v.p. naar de redactie.