Groenrijk 728 voorjaarsbloeiers
 1. Een vrolijk koekje van Marjolein Janssen

  In de rubriek over oude en nieuwe ambachten in Prinsenbeek vandaag een interview met Marjolein Janssen van het Vrolijk Koekje, die zich vol overgave op het bakken van smakelijke, versierde zandkoekjes stortte. Een vaardigheid die veel creativiteit, concentratie, ervaring en een vaste hand vraagt.
  • (Foto: Vrolijkkoekje.nl)
  (Foto's: Carmen Walman, Studio Colorique)

  Door Carmen Walman

  Op het moment van het interview ligt er bij Marjolein een aantal ‘vrolijke koekjes’ op tafel. Zandkoekjes in verschillende vormen met verschillende thema’s. Allemaal even feestelijk versierd en ingepakt, ware kunstwerkjes.

   

  Marjolein begon met het bakken van koekjes toen ze samen met haar gezin als expat in Portugal verbleef. Daar kwam ze via de expat-community in aanraking met deze uit de Verenigde Staten overgewaaide rage. Een interessante creatieve uitdaging waar ze zich verder in wilde ontwikkelen.

   

  Eenmaal terug in Prinsenbeek is Marjolein workshops bij verschillende prijswinnaars gaan volgen, om zo de benodigde kennis en expertise te verkrijgen. Want het klinkt éénvoudiger dan het is, het ambacht van koekjes bakken en decoreren. Maar in de praktijk is het een kwestie van oefenen, oefenen en nog eens oefenen. En geduld hebben. Het proces van bakken en decoreren van circa dertig koekjes kost zo’n zes tot zeven uur aan tijd. En soms vraagt de complexiteit, droogtijd en bewerkelijkheid zelfs om dit over twee dagen te verdelen.

   

  Juiste dikte en kleuring

  Wat zijn de moeilijkheidsfactoren? Om mee te beginnen de stevigheid van het deeg. Dat is mede afhankelijk van de weersomstandigheden. Warmere temperaturen vragen om een andere aanpak dan een koelere dag. Icepacks zijn op warmere dagen onmisbare hulpjes. Daarnaast is een constante dikte van het deeg nodig om koekjes van dezelfde kwaliteit te kunnen bakken. En de juiste dikte en kleuring van de icings (gekleurde glazuur) is van belang om bloeden of doorlopen van kleuren te voorkomen en om een mooi egaal bedekt koekje te krijgen. Het gebruik van verschillende kleuren vraagt om tussentijdse droogtijd in de oven. Hierdoor lopen de kleuren niet in elkaar over en blijven de vlakken mooi gevuld. Pas na acht uur drogen is de icing volledig uitgehard en is het koekje gereed om ingepakt te worden. Al met al een proces dat creativiteit, concentratie, ervaring en een vaste hand vraagt.

   

  Kunstwerkjes

  De koekjes kunnen in allerlei vormen en in diverse smaken gebakken worden. Je kunt het zo gek niet bedenken. Eenhoorns, regenboogjes, ridders, voetballen, verkeersborden en allerlei andere figuren. Vaak worden de kunstwerkjes besteld voor een gelegenheid, een bijzondere traktatie voor bijvoorbeeld een verkeersexamen, Valentijn, kerst, verjaardagsfeestjes of geboorte.

   

  Gender reveal-feestjes

  Eén van de trends zijn de zogenaamde ‘gender reveal’-feestjes. Het doormidden breken van het koekje onthult dan het geslacht van de op komst zijnde baby. Ook het bestellen van elke gewenste koekuitsteker is tegenwoordig mogelijk door de ontwikkeling van de huidige 3D-printers. Een andere trend is een zogenaamd 3D-koekje. Een heus bouwwerk. Daarbij kun je denken aan een vogelhuisje van gedecoreerde en versierde koekjes met een leuke verjaardagwens in een doosje verpakt. 

   

  Wat zijn de toekomstdromen van Marjolein en haar ‘vrolijke koekjes’? Nu de coronamaatregelen aan het afnemen zijn, ontstaat er weer ruimte om daarover na te denken. Het geven van workshops, zowel voor jongeren (vanaf 8 jaar) als voor volwassenen, staat op de planning. Ook in het zelf ontwikkelen en ontwerpen van nieuwe modellen ziet Marjolein een uitdaging.

   

  Bijzondere traktatie

  En bijna alles is mogelijk om een bijzondere traktatie samen te stellen. Feestelijk verpakt en gerangschikt in een taartdoos zijn het ware cadeautjes. Om de versheid van de koekjes te garanderen worden de koekjes per stuk geseald geleverd. Hopelijk komt hiervoor in de toekomst een meer milieubewuste oplossing, maar de kwaliteit van de koekjes staat natuurlijk voorop.

  Vrijdag 16 juli 2021
  Prinsenbeekkoekjesbakken
  • (Foto: Vrolijkkoekje.nl)
  (Foto's: Carmen Walman, Studio Colorique)
  0
  [nexturl]
  Reacties