Groenrijk 728 voorjaarsbloeiers
 1. Een doodgewone zondagmiddag in de bouwschuur

  'Zo maar even m’n kleinkinderen naar de ‘bouwplaats’ gebracht. Wel, wel, wel, wat een hartverwarmende ervaring. Op ’n doodgewone zondagmiddag zie ik de jongelui van de 'Buksen' relaxt en bedrijvig aan hun kasteel op wielen bouwen', aldus Kees Kustermans uit Prinsenbeek.
  (Foto: Familie Kustermans)

  Door Kees Kustermans

  De een is betonijzer op maat aan het slijpen, vervolgens in de vorm buigen en lassen. De ander is aan het gazen. Weer een ander is de kachel warm aan het stoken. Weer een ander is aan het plakken. Vervolgens zit er een jongedame boven op de steiger de eerste contouren verf te spuiten. Enz.. enz..

   

  Kortom, bedrijvigheid ten top…!. Maar wat mij het meeste raakt is de ontspannen en gezellige sfeer die in er hangt. De een komt binnen, sluit zich aan, werkt een paar uurtjes, gaat vervolgens weer weg. En dan is er ineens weer een ander. die dan de draad letterlijk oppakt. ’n Jongeman zit lekker met een jongedame onder een onafgemaakte kop; zij waren onder meer aan het plakken’, nu effe pauzeren. In kleermakerszit, lekker flesje fris erbi en beppen over koetjes en kalfjes, denk ik (?). 

   

  Verderop is een ouderpaar de papieren flapjes aan het inpappen, muziek op de achtergrond. Het moet een supergevoel van saamhorigheid, broederschap en gezelligheid geven…

   

  Vervolgens ga ik met m’n andere kleinzoon naar zijn bouwplaats. De bouwplaats van ‘Bende betoeterd’. En daar zie ik een vader en de vrouw des huizes bezig met het opruimen van de schuur. De gemaakte kop wordt door een (prettig gestoorde) vader naar buiten gereden. Deze kop is nog nat en moet in het zonnetje en de wind drogen voordat er een tweede laag papier opgeplakt kan worden.

   

  Bij een eerder bezoek zag ik deze vader ook al in de weer. Dat zijn mensen met twee rechtse handen en een hart op de juiste plaats. Zij nemen de kinderen - in dit geval 11 á 12 jaar - mee aan de hand en doen voor hoe te lassen en te plakken. Ze investeren ook nog onderdelen uit hun eigen bedrijf. ,,Och ik had toevallig nog ’n as en een stel wielen liggen; dat las je aan elkaar en we hebben een onderstel voor die mannen’’, zegt ie dan!..

   

  En dan ben je stillekes blij dat de eigenaren van deze boerderij zelf een kind hebben dat tot het vriendengroepje hoort waar jouw nazaat bij zit. Dan vertrekte mee een dankbaar gevoel van de werft en bende blij da ge tussen de gemeenschap van Boemeldonck leeft.

   

  Xioe over veertien dagen!

  Maandag 06 februari 2023
  PrinsenbeekbouwschuurcarnavalcarnavalswagenbouwenKinderen voor kinderen
  (Foto: Familie Kustermans)
  0
  [nexturl]
  Reacties