1. Drukte in de bouwschuren

  • (Foto: BAK Hoffotograaf Jeroen Romers)
  Nog precies een maand tot de Grote Optocht van Boemeldonck en dan willen veel Bekenaren toch alvast graag even voorproeven, zo bleek zondag tijdens de open dag in de bouwschuren. Die trok veel belangstelling.

  Overal fietsers en wandelaars in het buitengebied van Prinsenbeek; het is een fijne dag om even naar buiten te gaan. Maar ook de auto’s staan op verschillende plekken in een lange sliert langs de weg geparkeerd, zoals in de Overveldstraat. En er zijn zelfs bezoekers die zich met trekker en kar van het ene naar het andere bouwadres laten rijden.

   

  Voor de open dag-liefhebber die helemaal niets wil missen, is het nog een heel gepuzzel om twaalf adressen langs te gaan. Zoals de 'Bob van Boemeldonck' (Arnoud Genefaas), die een zo economisch mogelijke route op zijn telefoon heeft uitgestippeld, vertelt hij.

   

  Hart

  De verschillende clubs ontvangen hun gasten hartelijk en de bouwers vertellen trots over hun werk en verwachtingen. Zoals Stefan van de Bikse Bakse Bende, die dit jaar bouwt over de hartstocht voor carnaval in Boemeldonck. ,,Dat het bloed sneller gaat stromen vanaf de elfde-van-de-elfde richting de dag van de optocht. Met het hart als een grote pomp.’’ Dat het druk is in de bouwschuur vindt hij wel leuk. ,,Maar we kunnen vandaag niet veel meer doen’’, realiseert hij zich.

   

  Deze eerste wagen in de A wordt waarschijnlijk tevens de laatste deelname van de club en daarom hopen ze natuurlijk nog een keer te knallen. Met de muziek zit het wel goed; daarvoor tekende oud-clubgenoot en inmiddels beroemd dj Suyano. Maar ze hebben meer specialiteiten in huis, zo blijkt uit de 3D-presentatie van de wagen. Het wordt een grote show, met een kloppend hart in de muziek en uitgewerkt met veel ledverlichting, legt Tim uit in de loods in de Mastlanddreef.

   

  Cup

  Bij binnenkomst in de schuur van De Zimkus in de Bosdaldreef is de grote beker, de cup, het eerste wat de bezoekers zien. De club werd vorig jaar niet voor niets eerste met ‘De Bokkenrijders’ . Over een maand willen ze ‘de kapellen terug in het zadel’, ziet ook het groepje jonge bouwers dat bij deze wagen in aanbouw zijn licht komt opsteken.

   

  Zelf gazen 

  Verschillende groepjes tieners fietsen, al dan niet in bouwkleding of kieltjes langs de adressen van hun grote voorbeelden. Ook die zijn immers ooit een stuk kleiner begonnen. Toch trekt de open dag publiek van alle leeftijden, van de baby’tjes in de schuur van Kleppers & Co tot zeer ervaren bouwers van vroegere optochtcreaties. De workshops zijn leuk voor de kinderen, die er zelf aan de slag kunnen. Zoals Figo, Lynn, Jente en Kim, die bij de B.B.B. staan te gazen. Figo had het weleens eerder gedaan bij zijn club De Oelewappers in Terheijden, vertelt hij. Voor de meisjes is het nieuw.

   

  Bende Gek ‘zoekt het hoger op’. De club bouwt dit jaar in de Overveldsestraat voor de eerste keer in de hoogste categorie en doet dat met ballonnen boven de Beek. ,,We liggen op schema’’, aldus Martijn. ,,En anders passen we het schema aan.’’

   

  Rattenvanger

  Verderop in de Overveldsestraat zijn De Nachtbraokers ‘Op weg naar Boemeldonck’. Robbert legt uit dat ze voor deze wagen inspiratie haalden uit het sprookje van ‘De Rattenvanger van Hamelen’. Met de mysterieuze fluit die iedereen terug naar Boemeldonck leidt. De mannen bouwen hun achtste A-wagen en hebben naar eigen zeggen een abonnement op de vijfde plek. Ze hopen deze keer op een notering hoger dan de vierde, die ze ook ooit in de wacht sleepten.

   

  Ontmoeting

  Overal is het een komen en gaan van familie, vrienden, bekenden en nog heel veel andere belangstellenden. Een dag van ontmoeting. Met een drankje en wat lekkers wordt er goed voor de gasten gezorgd. En Kleppers & Co - Klepperbekken met hulptroepen - hebben voor het onthaal zelfs de 'koningin' ingevlogen. Bij hun inzending draait het dit jaar immers om ‘Hoog bezoek’. Ze waren er een jaartje niet bij, maar na twaalf A-wagens ligt de lat ook in de Brielsedreef bijzonder hoog.

   

  In totaal deden er twaalf clubs in de A-categorie mee aan de open dag. Ook Black Eagles, Ga nou, Meelballen, Leutlaaiers,  Japjuinen, Dwarsliggers en Bixe Draoke maakten er een mooie open dag van. 

  Zondag 03 februari 2019
  PrinsenbeekcarnavalBoemeldonckbouwclubsopen dag
  • (Foto: BAK Hoffotograaf Jeroen Romers)
  Reacties
 1. Iets gebeurd in ons dorp?
  Een aankondiging?
  Stuur uw nieuws en foto's s.v.p. naar de redactie.