Regiobank bedrijfshypotheek 728
 1. Dorpsraad spant zich in voor woningbouw

  Waar houdt de Dorpsraad Prinsenbeek zich mee bezig? Die vraag beantwoordt de raad in de serie artikelen op Prinsenbeeknieuws.nl onder de naam ‘De Dorpsraad pakt aan'. Dit keer gaat het over wonen en het ‘loskrijgen van woningbouw voor Prinsenbeek'.
  Dorpsraad spant zich in voor woningbouw

  Waar houdt de Dorpsraad Prinsenbeek zich mee bezig? Die vraag beantwoordt de raad in de serie artikelen op Prinsenbeeknieuws.nl onder de naam ‘De Dorpsraad pakt aan'. Dit keer gaat het over wonen en het ‘loskrijgen van woningbouw voor Prinsenbeek'.


  Door Dorpsraad Prinsenbeek
  Het loskrijgen van woningbouw in Prinsenbeek. Dat is het grote doel van de werkgroep Wonen waar Gillina Baay namens de dorpsraad de grote kartrekker is. Groot was haar vreugde toen bekend werd dat in Prinsenbeek in de komende tien jaar 340 woningen gebouwd mogen worden. ,,Daar is hard aan gewerkt. Ik ben nu al bezig met de periode daarna”, zegt Baay strijdvaardig.

  Twee keer per jaar overlegt de werkgroep, die waarin samen met Baay ook zitting hebben: Piet Houtepen (namens de senioren), Jasper Korving (namens de starters), een ambtenaar van de Gemeente Breda en de projectontwikkelaar Giesbers van de bouwplannen Westrik en Gertrudisoord. Ronald Clayden is de onafhankelijk voorzitter van deze werkgroep.


  ,,In die tussentijd zitten we niet stil. Ik overleg met alle partijen die zich met woningbouw bezighouden, zoals ontwikkelaars en de eigenaren van grond in Prinsenbeek. Ik was zelf ondernemer en wil goede ideeën graag uitwerken.”


  Ideeën heeft Baay genoeg, daarbij voelt ze zich gesteund door de resultaten van Prinsenbeek Begroot, waar woningbouw een vaak terugkerend item was. ,,We moeten flexibeler worden met de nieuwbouw. Dus bouwen voor zowel senioren als starters, gezinnen en vergeet de huurmarkt niet. Veel te lang is in Prinsenbeek alleen aan de senioren gedacht. Dan krijg je een seniorendorp, dat wil ik niet.”


  Flexibel bouwen is voor haar ook nadenken over de toekomst. Is deze woning geschikt om oud in te worden, is hij levensloopbestendig? Baay: ,,Daar kun je bij de nieuwbouw al rekening mee houden. Bijvoorbeeld door de riolering zo aan te leggen dat later van de garage makkelijk een slaapkamer met sanitair gemaakt kan worden. Mijn boodschap is: Hou nu al rekening met later, met een uitbouw of een unit in de achtertuin.”


  Ook de infrastructuur is een aandachtspunt bij nieuwbouw. Baay waakt bijvoorbeeld over de parkeernorm: het minimale aantal parkeerplaatsen dat bij een woning aangelegd moet worden.


  Bijzonder verheugd is ze met de nieuwbouw in het plan Westrik. In het gebied tussen Westrik en de Oude Molenweg aan de Prinsenbeekse kant van het spoor komen tussen de 125 en 150 woningen. Minder vlot gaat het met het plan in het Gertrudisoord, waar een plan ligt voor 20 woningen. Baay: ,,Helaas zijn er protesten van omwonenden.” Zo zijn er in Prinsenbeek meer projecten die een lange adem vergen, zoals de Boerenbond. ,,Steeds blijft het ergens op steken. Uiteindelijk komt het goed.”


  Donderdag 10 november 2016
  Prinsenbeekdorpsraadwoningbouw
  Dorpsraad spant zich in voor woningbouw
  0
  Reacties